Міжнародний день циган

Міжнародний день циган прийнято відзначати 8 квітня. Це свято відзначається ще з 1971 року, коли в Лондоні відбувся перший в історії Всесвітній циганський конгрес. Його відвідали представники 30 країн, затвердили національні символи циган і проголосили себе єдиною в світі вільною нацією.
Перші історичні згадки про циган, датуються 1501 роком. У них йдеться про вручення грамоти князем литовським Олександром Казимировичем циганському ватажкові. Сьогодні про циган знають набагато більше. За орієнтовними даними, їх чисельність у наш час складає близько 10 мільйонів чоловік.
Найактивніше це свято відзначають в Албанії, Аргентині, Румунії, Молдові, Хорватії, Московії, Білорусії, Україні, Бразилії. У цих країнах зосереджена найбільша кількість представників цієї національності. Зокрема, на території України проживає близько 50 тисяч ромів.
Існує багато етнографічних груп циган, які виділяють в залежності від їхнього способу життя, походження, зовнішності і т.д. Міжнародний день циган зазвичай не обходиться без тематичних циганських фестивалів.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ