1 лютого подешевшали 89 медпрепаратів

В Україні з 1 лютого подешевшало 89 препаратів. Переважно це медикаменти проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і діабету другого типу.
Також лікарі зобов’язуються вписувати в рецепт не назви препарату, а його діючу речовину, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.Тобто, при пацієнт вже сам буде вирішувати, який препарат купувати.
Про це свідчить указ Міністерства охорони здоров’я Про затвердження порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби. Указ вступив в дію 1 лютого.
На думку Міністерства охорони здоров’я, це допоможе побороти корупційні схеми і монополію на фармацевтичному ринку.
Поступово цей список буде розширено, щоб охопити всі лікарські препарати.
Але Міністерство охорони здоров’я не пояснило фармацевтам чи можна буде продавати в роздріб препарати, вартість яких перевищує зазначену в офіційному реєстрі. Тому в деяких аптеках вирішили взяти паузу на два-три дні і перестали продавати багато видів ліків для гіпертоніків. У зверненні до уряду фармацевти вказують, що “прийняте урядом рішення про держрегулювання цін на низку лікарських засобів збентежило учасників фармацевтичного ринку через нечіткі формулювання і неврегульоване питання реалізації нових правил”. Продавці також побоюються, що з лютого до них почнуть ходити контролери, намагаючись виявити ліки за завищеними цінами. Через це багато мереж можуть взагалі прибрати препарати від серця, діабету і астми з продажу”. Експерти також стверджують, що на практиці це призведе до зворотного – ціни знизяться лише на дешевші препарати, зате ефективні, але дорогі західні. Крім того, можуть подешевшати одні препарати, але подорожчають інші, щоб компенсувати збитки. Реформа охорони здоров’я також передбачає введення сімейних лікарів.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ