12 нових безкоштовних видів діагностики

За направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, можна буде безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології у чоловіків і жінок.

Ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр – провідник до потрібного, своєчасного та безоплатного лікування. І чим далі розвиватиметься трансформація системи охорони здоров’я, тим більше він буде потрібен. Адже вже з 2019 року, за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, ви безоплатно зможете отримати понад 50 діагностичних та лікувальних послуг. За них заплатить НСЗУ медзакладам, які підпишуть договори. Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

Програма, яка гарантує кожному оплату пакету аналізів, обстежень та лікувальних процедур від найбільш поширених в Україні хвороб. З 1 липня 2019 року, за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, можна буде безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології у чоловіків і жінок.

«Безоплатно — означає включно з усіма необхідними супутніми матеріалами. Рукавичок, шприців, вати чи плівки для рентгена приносити з собою не потрібно. НСЗУ покриває вартість послуг у програмі», – підкреслила Супрун.

У який заклад звернутися — обирає також пацієнт. «Безкоштовну діагностику» зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри. Але вони обов’язково мають укласти договір з Національною службою здоров’я.

Кошти на програму є — у держбюджеті-2019 на «Безкоштовну діагностику» закладено 2 мільярди гривень.

Планується, що в програму «Безкоштовна діагностика» увійдуть:

12 нових аналізів — додатково до 8 базових, які вже оплачує Національна служба здоров’я сімейному лікарю, терапевту, педіатру.

Мамографія і 5 видів рентгену: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи.

Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.

6 видів УЗД: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитоподібна і молочні залози.

4 види біопсії під контролем УЗД: щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз.

Видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах;

Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і операції одного дня:
– стравоходу;
– шлунку;
– дванадцятипалої і товстої кишки;
– сечового міхура;
– трахеї і бронхів.

Як і з самого початку трансформації первинної медичної допомоги, щоб долучитися до програми, медзаклади та місцева влада мають виконати роботу:
– перетворити медзаклади на комунальні некомерційні підприємства;
– оснастити кабінети сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів і спеціалістів комп’ютерами та підключитися до eHealth;
– укласти договір з НСЗУ — старт подачі заяв у квітні 2019 року.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ