2021 рік на Львівщині – рік Антіна Кравса

13 квітня відповідну пропозицію попередньо погодила комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції , повідомили у прес-службі облради.

Відомо, що у 2021 році на Львівщині відзначатиметься 150-річчя з дня народження Антіна Кравса.

Довідка
Антін Кравс – генерал-чотар, командувач 3-го Галицького корпусу УГА, командир армійської групи об’єднаних армій ЗУНР та УНР. Автор спогадів «За українську справу».
Учасник Першої світової війни 1914-1918 рр. Командував 55 Бережанським полком австрійської армії. В листопаді 1918 перейшов на службу в УГА, очолив військову групу «Хирів». Протягом березня 1919 група майора Кравса відзначилася в боях під час Вовчухівського наступу 1919. У березні 1919 р. його було призначено командиром Третього Корпусу УГА. У серпні 1919 під час наступу українських армій на Київ було створено ударну Центральну армійську групу, командиром якої призначено Кравса. У ході кровопролитних боїв з більшовицькими військами українські частини під його командуванням зайняли Бердичів, Козятин, Фастів та увійшли до Києва.
У лютому 1920 р. Кравс очолив Третю Бригаду ЧУГА, а після з’єднання з Армією УНР, командував бригадою у складі Херсонської дивізії. У вересні 1920 р. частини УГА під командуванням Кравса, ведучи важкі бої з противником, прорвалися до Чехо-Словаччини, де були роззброєні та інтерновані у таборі м.Ліберці. У 1924 році він повернувся до Відня, де і помер.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ