3 червня день Ангела святкують Олени

3 червня день Ангела святкують усі представниці прекрасної статі на ім’я Олена.

Згідно з деякими джерелами королева Олена була дочкою британського князя (кунінга) Коеля і можливо родичкою Марка — першого християнського правителя Британії за часів, коли в Британії проповідував апостол Симон Зилот Кананіт.

Вихована в християнській вірі. Перша жінка римського імператора Констанція I Хлора, від шлюбу з яким народився майбутній римський імператор Костянтин. Саме він першим з правителів Риму прийняв християнство, встав на захист громадян своєї держави, які її сповідували, офіційно визнав її найбільш поширеним віросповіданням у царстві Римському того часу і врешті-решт, з власної волі, як правитель царства, зробив християнство і його цінності основою своєї держави, а прийняття християнської віри — основною умовою для отримання римського громадянства. Очевидно, що християнське виховання отримане в дитинстві від матері Олени зіграло в становленні особистості Костянтина далеко не останню роль.

Імператриця Олена відома своєю державницькою, правозахисною і дослідницькою діяльністю, а також проведеними нею розкопками в Єрусалимі, під час яких було знайдено Животворний Хрест та інші реліквії Страстей Христових.

Багато людей і християнських спільнот в усьому світі вшановують Олену разом з її сином, царем Костянтином як святу та рівноапостольну, визнаючи їх вагомий внесок як у захист християнської спільноти і християн в часи їх правління у Римській імперії, так і в поширення серед жителів їх царства і людства в цілому православної віри — діяльність, яка уподібнює їх першим апостолам.

Пізніше, подібно до Олени і Костянтина за внесок у захист і утвердження християнської віри на Русі ім’я рівноапостольних буде дано також правителям Київської Русі — великій княгині Ользі (у хрещенні теж Олені) і великому князю Володимиру (в хрещенні — Василеві).

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ