31 травня ЦВК має утворити окружні виборчі комісії

31 травня ЦВК має утворити окружні виборчі комісії, 28 травня – останній день для подання кандидатур суб’єктами, – ОПОРА.

Тарас Радь, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області наголошує, що 24 травня, після опублікування указу Президента, офіційно розпочався виборчий процес позачергових виборів народних депутатів України, що призначені на 21 липня 2019 року. Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області Тарас Радь вважає, що стислі терміни виборчої кампанії можуть створювати труднощі для вчасного та якісного її проведення.

“Особливість дочасних виборів у їх короткотерміновості та високій інтенсивності, оскільки вони мають відбутися протягом 60 днів. Через це визначені у частині 5 статті 11 Закону України “Про вибори народних депутатів України” десять етапів виборчого процесу відбуватимуться у стиcлі терміни, що може створювати труднощі для вчасного та якісного їх виконання”, – пояснює Тарас Радь.

Нагадаємо, що вже 31 травня має завершитись перший важливий етап, коли за рішенням Центральної виборчої комісії мають бути утворені окружні виборчі комісії. Оскільки нарізка виборчих округів залишається тією ж, якою вона була під час останніх президентських виборів, то у межах України має бути утворено 199 ОВК, 12 з яких – у межах Львівської області: чотири у межах міста Львова (№115-118) та вісім за межами обласного центру (№119-126).

У відповідності до частини 2 статті 107 Закону “окружні виборчі комісії утворюються не пізніше як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданням суб’єктів внесення подання, визначених пунктом 1 частини другої статті 27 цього Закону (не більше як по одній кандидатурі до складу кожної окружної комісії), а також партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більше як по одній кандидатурі до складу кожної окружної комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніше як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому статтею 27 цього Закону”. Таким чином крайній термін подань кандидатів до складу окружних виборчих комісій минає 28 травня (включно), що за наявних обставин відводить лише п’ять днів для суб’єктів подання для подачі до ЦВК своїх кандидатур.

“Зважаючи на стислі терміни, можемо прогнозувати низьку якість таких подань та як наслідок – велику кількість замін. Зрештою, законодавство дозволяє робити заміни у складі виборчих комісій, що з практики виборчих процесів в Україні очевидно буде зроблено масово після утворення ОВК, починаючи вже з 1 червня”, – зазначає координатор спостереження.

Згідно частини 1 статті 27 Закону “Про вибори народних депутатів України” окружна виборча комісія утворюється у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб на основі подань суб’єктів виборчого процесу, які визначені частиною 2 цієї ж статті. Кожен з цих двох суб’ктів подання може подати не більше як по одній кандидатурі в одній окружній виборчій комісії, проте якщо кандидати від фракцій будуть включені автоматично, то від партій – суб’єктів виборчого процесу “шляхом жеребкування в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією” (частина 2 статті 107).

Загалом право на формування складу окружних виборчих комісій на позачергових виборах матимуть 35 політичних партій: шість, які мають депутатську фракцію у діючому складі Верховної Ради України, і 29 політичних партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидати у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх парламентських виборах 26 жовтня 2014 року.

У відповідності до частини 1 статті 31 Закону України “Про вибори народних депутатів України” перші засідання окружних виборчих комісій проводяться “не пізніше як на третій день після дня прийняття рішення про їх утворення”, що припаде на 1-2 червня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ