Бабине літо цього року буде коротким

Дощі і похолодання, що прийшли в кінці минулого тижня, відступлять і впродовж найближчих п’яти днів в Україні знову потеплішає. Проте триватиме така погода не дуже довго – до кінця тижня з заходу знову прийдуть дощі. Про це свідчать дані Укргідрометцентру.

Антициклон над Україною прожене хмари і принесе суху і сонячну погоду аж до суботи. Але новий циклон з Європи вже до неділі знову зіпсує погоду дощами.

У середу, 12 вересня, синоптики прогнозують потепління по всій Україні. Хмари розвіються і буде сухо і сонячно. Температура повітря буде комфортною – в середньому до + 24-26 градусів, на сході України місцями до +28.

У четвер, 13 вересня, погода буде схожа з попереднім днем. А температура повітря підвищиться ще на 1-2 градуси.

У п’ятницю, 14 вересня, також буде сухо, тепло і сонячно. Бабине літо, яке прийшло в попередні дні, буде радувати комфортним теплом до +26-28 градусів.

Але вже в суботу, 15 вересня, в Україну прийде циклон з Європи. Під його удар потраплять західні області. Там небо затягне хмарами, і похолодає до +23-24. Прогнозують дощі та на сході країни. Але в центрі, на півночі і півдні України все так же буде сухо і тепло до +26 градусів.

Народний прогноз погоди:

12 вересня. У цей день наші пращури помітили, що теплий вечір і зоряна ніч обіцяють хороший врожай наступного року, а теплий і сухий день вказують на пізню зиму.

13 вересня вшановується пам’ять святого Кипріяна, єпископа Карфагенського. У минулі часи в цей день спостерігали за мешканцями водної стихії: якщо жаби стрибають на берег і вдень квакають, а риби вистрибують з води – буде дощ. З цього часу на городах збирають коренеплоди: моркву, буряк, картоплю.

14 вересня відзначається день пам’яті преподобного Симеона Стовпника і матері його Марфи. З цього дня починається старе Бабине літо, яке триває до 21 вересня. По цьому дню наші пращури визначали осінь, яка приходила. Якщо перший день Бабиного літа ясний, то осінь буде тепла; сухо – осінь суха; погода тепла – зима буде тепла. А якщо трапиться дощ, то вся осінь дощова буде.

15 вересня вшановується пам’ять святого Маманта, батька його Феодота і матері Руфіни. У цей час відбувається перехід середньодобової температури повітря через 10ºС. З середини вересня скидає листя черемха, порожніють пасовища. У давнину наші предки стежили за заходом: якщо в цей вечір він буде червоний, то морозів довго чекати не доведеться.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ