Безпека при користуванні електрообігрівачами

З настанням перших осінніх заморозків більшість з нас повстають перед проблемою опалення свого житла. Заради забезпечення себе теплом і комфортом ми починаємо використовувати опалювальні прилади: електрообігрівачі, печі, каміни, а дехто навіть газові плити. У результаті в осінньо-зимовий період різко збільшується кількість пожеж.

Якщо для обігріву будинку Ви плануєте використовувати електрообігрівачі, то:
1. Відмовтеся від використання саморобних електрообігрівачів – це небезпечно. У спеціалізованих магазинах представлений широкий вибір електрообігрівачів заводського виробництва. Краще купувати обігрівачі, які оснащені функцією автоматичного відключення. Перед експлуатацією прилад потрібно перевірити на працездатність. Якщо прилад іскрить або димить – використовувати його не можна.
2. Щоб убезпечити себе, необхідно використовувати електрообігрівачі відповідно до правил експлуатації. Забороняється експлуатація електронагрівальних приладів при відсутності або несправності терморегуляторів.
3. Найбільш поширеною причиною пожеж, що відбуваються через електрообігрівачі, є їх перегрів, знаходження поряд з ними легкозаймистих предметів. Тому штори, меблі та інші легкозаймисті предмети повинні знаходитися на відстані не ближче 1 метра від обігрівача. Пам’ятайте, що не можна сушити речі на обігрівачах.
4. Необхідно враховувати, що потужність більшості сучасних електрообігрівачів – кілька тисяч ват. Необхідно усвідомлювати, що використання таких обігрівачів створює серйозне навантаження на електромережу. Стара електропроводка може не витримати такого енергоспоживання. Неприпустимо включати електрообігрівач через трійник або подовжувач.
5. Діти не повинні підходити близько до електрообігрівачів, особливо якщо вони одягнені в просторий одяг (наприклад, нічні сорочки).
6. Використання електричного обігрівача у ванній кімнаті не дозволяється, оскільки там існує небезпека його контакту з водою.
7. Перш ніж вийти з кімнати або лягти спати, необхідно вимкнути обігрівач, бо саме залишений без нагляду електрообігрівач найчастіше стає причиною пожежі.
8. Не використовуйте обігрівач у приміщенні з лакофарбовими матеріалами, розчинниками та іншими займистими рідинами. Не можна встановлювати електрообігрівач у захаращених і засмічених приміщеннях.
9. Не розміщуйте мережеві дроти обігрівача під килими та інші покриття. Не ставте на дроти важкі предмети (наприклад, меблі).
10. Переконайтеся, що штекер вставлено в розетку щільно! Інакше він може перегрітися. Уважно прочитайте інструкцію з експлуатації обігрівача. Переконайтеся, що він підходить за всіма параметрами.
На ринку існує величезний вибір таких пристроїв, ось декілька порад при виборі обігрівача:
Масляний радіатор – це найпопулярніший домашній обігрівач. Він являє собою електричну батарею (нагадує звичайну батарею центрального опалення) наповнену маслом. Радіатор працює методом нагрівання його металевої поверхні. Потім тепло цілеспрямовано розсіюється в різні сторони. Кімната поступово нагрівається, а найтепліше місце знаходиться біля обігрівача.
Переваги масляних радіаторів:
– можуть працювати протягом декількох діб, при цьому нагрівальний елемент не згорить;
– пожежобезпечний;
– не спалюють кисень і пил, не дають неприємних запахів.
Працює безшумно.
Недоліки масляних радіаторів:
– не можна ставити поряд з легкоплавкими предметами, оскільки його поверхня нагрівається до 110оС.
Конвектори – побутові обігрівачі, добре відомі ще з 80-х років минулого століття. Вони працюють завдяки спеціальному тену. Холодне повітря до конвектора потрапляє знизу, всередині нагрівається і виходить зверху. Такий прилад забезпечує рівномірний та природний обігрів приміщення. Правда, якщо в конвектор не вбудований вентилятор, то в кімнаті тепліше стане не відразу.
Плюси побутового конвектора:
– пожежобезпечний;
– має вбудований термостат, можуть самі регулювати температуру – не потрібно відключати;
– працює безшумно;
– має гарний естетичний вигляд.
Мінуси побутового конвектора:
– якщо в конвекторі немає вбудованого вентилятора, приміщення буде нагріватися дуже повільно.
Тепловентилятор за своїм принципом роботи дуже схожий на конвектор. Усередині нього є вентилятор і нагрівальна спіраль. Повітря, що проходить крізь нього, нагрівається, нагріваючи приміщення.
Переваги тепловентиляторів:
– кімната нагрівається дуже швидко;
– не потребує виключення, оскільки термостат регулює температуру автоматично;
– у разі падіння самостійно відключається;
– захищений від перегріву.
Недоліки тепловентилятора:
– під час роботи трохи шумить;
– пил, що накопичується на спіралі, згорає, тому може з’явитися неприємний запах.
Побутові інфрачервоні обігрівачі працюють завдяки кварцовій лампі, яка знаходиться у металевому корпусі. На відміну від інших моделей, даний прилад обігріває не повітря, а предмети, на які його направили. Інфрачервоний обігрівач ідеально підходить для обігріву великих приміщень.
Його плюси:
– пожежобезпечний;
– працює безшумно;
– має кут повороту від 20 до 40 градусів.
У інфрачервоного обігрівача практично немає недоліків.
Настінні плівкові обігрівачі – це найсучасніші кімнатні обігрівачі, розроблені з використанням нано-технологій. Його нагрівальним елементом є карбонова нитка. А от зовні прилад має вигляд красивого барвистого панно, і зовсім не схожий на звичайний побутовий обігрівач.
Переваги настінних плівкових обігрівачів:
– безшумна робота;
– пожежобезпечний (його поверхня нагрівається не більше 70оС);
– економічний;
– не сушить повітря, не спалює кисень;
– можна використовувати в приміщеннях з високою вологістю;
– мобільний і компактний.
Недоліки обігрівачів:
– швидко остигають після вимкнення.
За статистикою, причина кожної третьої пожежі – неякісний обігрівач. У зв’язку з цим, вирішуючи, який обігрівач вибрати, дотримуйтесь порад фахівців, які рекомендують купувати обігрівач оригінального виробництва. Не соромтеся уточнити наявність сертифікату якості даного виробу.
Щоб уникнути неприємностей і нещасних випадків при використанні електричних обігрівачів, треба дотримуватися перерахованих правил!
Слідкуйте за станом опалювального приладу: вчасно ремонтуйте і замінюйте деталі, якщо вони вийшли з ладу. Міняйте запобіжники, розбовтані або деформовані штекери.
Пам’ятайте, що користуватися несправним обігрівачем ні в якому разі не можна!

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ