Безвіз для дітей

Дітям, аби їздити до Європи без візи, обов’язково потрібно мати біометричний закордонний паспорт.
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітям до 16 років оформляється терміном на 4 роки. Після 16 років видаються паспорти з повним терміном дії – на 10 років.
А от українцям зі звичайними, не біометричними закордонними паспортами, потрібно, як і раніше, оформлювати візу.
Прикордонники зазначили, що при оформленні документа для поїздок дитини за кордон, до 12 років діти не здають відбитки пальців, тим не менш такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в’їзд до ЄС.
Уже з 12 років ця процедура є обов’язковою, а підпис дитини при оформленні паспорта ставиться, починаючи з 14 років.
Діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років виїжджати за межі України можна лише у супроводі обох батьків, або у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду батьків.
Якщо дитина віком до 16 років виїжджає з одним із батьків (опікунів, усиновлювачів), то необхідна нотаріально завірена згода другого з батьків (опікуна, усиновлювача).
Водночас якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України.
Якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то такий спір вирішується у судовому порядку. Основна мета розгляду – довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ