«Безвіз» може стати платним

З 2020 року для громадян тих країн, у яких з Європейським Союзом діє безвізовий режим, зміняться правила в’їзду в Шенгенську зону – через два роки для в’їзду в ЄС знадобиться ще і попередня авторизація в системі ETIAS.
Тобто, плануючи поїздку до Європи, потрібно буде зайти на спеціальний сайт і заповнити реєстраційну форму із зазначенням: ПІБ, дати і місця народження, національності, паспортних даних і цілей поїздки. Попередню реєстрацію в системі ETIAS раз на три роки повинні будуть проходити люди у віці від 18 до 60 років. Заповнення однієї онлайн-форми обійдеться в 10 євро.
Європейському ж бюджету система ETIAS влетить в копієчку: розробка і впровадження – 212,1 млн євро, плюс 85 млн євро щорічного обслуговування.
На своєму засіданні Комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LIBE) схвалив зміни правил в’їзду для безвізових країн. За словами депутатів Комітету, нові вимоги для в’їзду в Шенгенську зону торкнуться як жителів України, Грузії, Молдови, так Америки і Канади. Тобто всіх тих, у кого з Євросоюзом угоди про безвізовий в’їзд. А таких країн, за даними Єврокомісії, більше 60.
Згідно зі схваленим Комітетом LIBE законодавчих поправок, до 2020 року повинна запрацювати система попередньої електронної реєстрації ETIAS (The European Travel Information and Authorization System).
«Ця пропозиція – не нова. Єврокомісія працює над цим з 2008 року. Основна мета ETIAS – збір інформації про іноземних громадян, які хочуть подорожувати в ЄС, і розуміння, чи створюють такі мандрівники загрозу безпеки. Такі кроки ЄС здійснює у відповідь на підвищений ризик терористичних атак в європейських країнах», – повідомив член Комітету LIBE Майкл Боні.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ