Брати та онуки зможуть оформити спадщину без податків

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)» (№0940). При цьому народні обранці відмовились підтримати поправки голови комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніни Южаніної, які відновлювали дію розділу Податкового кодексу щодо податкової міліції.
Проект передбачає спрощення оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, що мають право на спадщину. Так, за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти, що успадковуються не тільки членами сім’ї першого ступня спорідненості, але й другої. Також не проводиться оцінка відповідних об’єктів спадкування.
Автори проекту зазначають, що сьогодні рідні брати та сестри, баба та дід та онуки сплачують 5% податку за оформлення спадщини. Найбільш гострою проблема є в сільській місцевості, де сплата податку та плата за оцінку майна в рази перевищує вартість майна.
Водночас, дана норма не розповсюджується на оподаткування подарунків. Чинний п.174.6 ст.174 ПК передбачає, що подарунки оподатковуються за правилами, встановленими для спадщини. Відтак, змінами уточнено, що за нульовою ставкою оподатковуються лише подарунки родичів першого ступеня спорідненості. Натомість другого – оподатковуються за ставкою 5%.
Проект №0940 було зареєстровано в парламенті ще 24 лютого 2014 року, а в першому читанні його прийняли 25 травня того ж року. Очевидно, що документ припадав би пилом і далі, якщо б терміново не знадобилось відкоригувати ПК. То ж тепер з’явився шанс й у інших проектів, колись давно закинутих у шухляду.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ