Частина українців зможе потрапити до сусідньої країни за ID-картками

Україна та Туреччина домовилися укласти угоду про безвізові поїздки громадян за внутрішніми документами.
Про це сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу. Клімкін додав, що “залишилось доопрацювати лише технічні подробиці”.
Нагадаємо, між Україною і Туреччиною з серпня 2012 року діє угода, яка передбачає, що громадяни країн можуть перебувати на території іншої держави без візи до 30 днів. Пізніше цей термін збільшили до 90 днів.
Чи зможуть українці відвідувати Туреччину за своїми внутрішніми паспортами?
Це стосуватиметься лише власників внутрішніх паспортів у вигляді пластикових ID-карток. Дозволити українцям відвідувати іноземну державу за паспортами старого зразка неможливо, бо їх надто легко підробити. Та й інформація в такому паспорті міститься лише українською мовою. Натомість новий пластиковий ID-паспорт має електронний безконтактний чіп, який містить відбитки пальців власника, а поліграфічно на картку нанесено інформацію про її власника не тільки кирилицею, а й латиною.
Чи кожен може замінити паперовий внутрішній паспорт паспортом у вигляді ID-картки?
За чинною постановою Кабінету Міністрів, наразі ID-картку замість внутрішнього паспорта старого зразка можна отримати лише в таких випадках: коли паспорт загубили, коли його зіпсували, коли в документі треба змінити прізвище або вклеїти нову фотокартку в 25-річному чи 45-річному віці. Тобто, неможливо видати ID-картку кожному охочому, для цього просто немає коштів. Отже, поки що здебільшого 16 – 17-річні матимуть змогу відвідувати Туреччину за такими картками, всі інші зможуть це зробити лише при наявності закордонного паспорта.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ