Чи варто “допомагати” шлунку перетравити їжу за допомогою таблеток?

Якщо любите “допомагати” шлунку перетравити їжу з допомогою ферментних препаратів — зверніть увагу! Кілька таблеток до важкого застілля не врятують від наслідків переїдання. Універсальна порада в цьому випадку — їсти менше та не покладатись на силу таблеток.

Природні травні ферменти допомагають розщеплювати їжу, щоби ми могли всмоктувати поживні речовини. Ротова порожнина, шлунок і тонкий кишківник виробляють деякі травні ферменти. Втім, більшість утворює підшлункова залоза. Основні: амілаза для розщеплення вуглеводів, протеаза — білків і ліпаза — жирів.

Є хвороби, через які ці ферменти не утворюються як слід. В цьому випадку й необхідні ферментні препарати. Ці ліки розроблені і вивчені передусім для пацієнтів з екзокринною підшлунковою недостатністю, муковісцидозом (спадкова хвороба), раком підшлункової залози чи після оперативних втручань на шлунку. Їм необхідні такі препарати, що в різних пропорціях містять важливі ферменти.

Тобто ферментні препарати використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, а не просто приймають, аби можна було більше з’їсти!

В міжнародних рекомендаціях, за даними доказової медицини, немає достатньо доказів щодо ефективності та безпечності таких препаратів при переїданні, порушенні дієти чи якщо є печія.

Важливо:
– Перед призначенням таких препаратів потрібні аналізи та спеціальні дослідження, що підтверджують брак ферментів.
– Доза препарату підбирається індивідуально, в залежності від ступеня вираженості панкреатичної недостатності, маси тіла та інтенсивності прояву симптомів. Просто самостійно брати і пити скільки хочеться таблеток — не варто.

Тому перед тим, як приймати будь-які ферментні препарати — консультуйтесь зі своїм лікарем та не призначайте їх собі самостійно. А щоби пережити свята без проблем з травленням та болю в шлунку — не переїдайте!

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ