Чому й у кого болить голова восени

Осінньої пори на нас чатують не лише застудні захворювання, а й загострюються багато хронічних недугів, насамперед серцево-судинних.
Як допомогти собі самому, а в яких випадках слід негайно викликати «швидку», розповіла сімейна лікарка Сілецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Марія Бусько.

Підвищена вологість, похолодання і підвищення атмосферного тиску в осінній період неминуче призводять до зміни судинного тонусу, — пояснює пані Бусько. – А всі, мабуть, знають, що спазми судин викликають серцеві та головні болі, а часом і запаморочення. В людини нерідко з’являються тремтіння в руках і ногах, пітніють долоні.
Маємо традиційне сезонне загострення гіпертонії та серцевих хвороб, і для медиків жодної дивини нема. За статистикою, кількість гіпертонічних кризів восени перевищує показники зими, весни й літа.
Багато хто навіть не підозрює про свій діагноз, не носить зі собою препаратів для зниження тиску, бо вважає себе здоровим. Між тим, у всьому світі гіпертонія «помолодшала». Відтак, ви мусите знати свій нормальний тиск, вимірявши його бодай 3-4 рази у стані абсолютно доброго самопочуття. Це потрібно для того, щоб орієнтуватися, що робити в моменти тривалого головного болю (особливо, якщо він супроводжується тремтінням, ознобом чи навіть незначною нудотою). У медичних довідниках ви можете прочитати, що за кваліфікованою медичною допомогою слід звертатися, коли ваш тиск показує 180/120 мм рт.ст. Однак погодитись із цим не можу, бо для когось небезпечними показниками є 160/110 мм рт.ст., а в деяких гіпотоніків гіпертонічний криз може статися вже при 140/90 мм рт.ст. Все дуже індивідуально. І запам’ятайте головне: при головному болю і підвищеному тиску, якщо ви раніше жодних ліків для пониження тиску не приймали, слід скористатися не тим, що дала бабуся або порадила сусідка, а все ж порадитись із лікарем. Адже сьогодні у продажу дуже багато препаратів, які мають різну інтенсивність дії. І надто сильний препарат може понизити ваш тиск дуже різко, що вкрай небезпечно.

А особливо зверніть увагу на такі симптоми: інтенсивні болі або значний дискомфорт за грудиною чи в області серця, порушення мови, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя при усмішці, інтенсивний головний біль, що супроводжуються сплутаністю свідомості та розладами зору, нудота і блювота, задишка, судоми або ж втрата свідомості. Вони можуть свідчити про інсульт, а це – негайна госпіталізація.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ