Цьогоріч аграрії Львівщини планують залучити з держбюджету 160 млн грн

20 липня заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко провів нараду з представниками банків, департаменту агропромислового розвитку та аграріями щодо фінансової підтримки агровиробників шляхом компенсації відсотків за залученими кредитами та здешевлення сільськогосподарської техніки, які реалізуються через уповноважені банки, що підписали з Мінекономіки меморандум про співпрацю.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

“В області здійснюють діяльність 1,4 тисяч агроформувань, з яких понад 800 фермерських господарств та біля 280 тис. одиниць особистих селянських господарств. Мета нашої зустрічі – налагодити якісну комунікацію між банками та агровиробниками, щоб максимально залучити з державного бюджету фінансовий ресурс, який безпосередньо впливає на показники ВВП області”, – наголосив Юрій Бучко.

Директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Юлія Шопська зазначила, що загалом з державного бюджету передбачено 4 млрд грн на фінансову підтримку заходів в АПК, зокрема, 1,2 млрд грн – на програми здешевлення кредитів та 1 млрд гривень – на часткову компенсацію вартості техніки і обладнання вітчизняного виробництва.

“Щорічно збільшується фінансова підтримка аграрного сектору, зокрема у 2019 році залучено понад 155 млн гривень, в тому числі з держбюджету залучили 137 млн грн, з обласного – 18 млн грн. На проведення комплексу польових робіт сільськогосподарськими товаровиробниками торік залучено понад 6,6 млрд гривень, в тому числі 442 млн – кредитні кошти. З них здешевлено за рахунок програм підтримки обласного і державного бюджету – 242 тис гривень, фінансову підтримку надали 93 суб’єктам господарювання. Цьогоріч на хід проведення польових робіт ми плануємо залучити понад 7 млрд, загалом на 2020 рік по програмі здешевлення кредитів плануємо залучити 15 млн грн”, – наголосила Юлія Шопська.

Згідно із програмою підтримки шляхом здешевлення кредитів, компенсація надається в розмірі 1,5 облікової ставки НБУ, зменшених на 5 відсоткових пунктів, на конкурсній основі суб’єктам господарювання агропромислового комплексу, які:
– провадять діяльність у галузях тваринництва;
– провадять діяльність за іншими видами сільськогосподарської діяльності (крім тваринництва).

Компенсації підлягають короткострокові кредити до 1 року залучені на покриття виробничих витрат та середньострокові та довгострокові кредити для придбання основних засобів, інвестиційних коштів на проведення будівництва та реконструкції виробничих об’єктів с/г призначення.

У межах зустрічі Юлія Шопська зазначила, що цьогоріч продовжує дію державна програма здешевлення с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

“Якщо у 2017 році аграрії Львівщини залучили з державного бюджету 1,3 млн грн і фінансову підтримку отримали 19 суб’єктів господарювання, то у 2019 році – 113 суб’єктів господарювання здешевили вартість придбаної техніки та обладнання вітчизняного виробництва на суму 17,9 млн грн», – розповіла вона.

Відповідно до програми, як зазначила Юлія Шопська, компенсація в розмірі 25% вартості (без ПДВ) надається як юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, що питома вага вартості таких сільськогосподарських товарів становить не менше 75 % вартості всіх товарів, поставлених такими юридичними та фізичними особами протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, а новоутворених сільськогосподарських товаровиробників, які провадять господарську діяльність менш як 12 календарних місяців, за результатами кожного окремого звітного періоду.

Зазначимо, з метою належної реалізації програм підтримки АПК за рахунок коштів державного бюджету України та участі в них сільськогосподарських виробників області, департамент розробив дорожні карти.

У них зазначено покроковий механізм отримання аграріями області фінансової підтримки для розвитку бізнесу. Дорожні карти розміщено на офіційному вебсайті Львівської ОДА (сторінка Департаменту в рубриці «Програми») та на сторінці «Департамент агропромислового розвитку» соціальної мережі Facebook.

У межах зустрічі представникам банків акцентували увагу на термінах надання короткострокових кредитів до 1 року на виробничі потреби виробників, а також інформування агровиробників про банківські програми кредитування.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ