Дефіцит освітньої субвенції має покривати обласний бюджет – Мінфін

Міністерство фінансів проаналізувало критичну ситуацію з виплатою заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти. І однією із причин такого стану Мінфін назвав наявність малокомплектних шкіл та неефективну і неоптимальну мережу закладів загальної середньої освіти, зокрема надлишкове утримання понад 5 тис. класів. Про це повідомляють у Асоціації міст України.

Наприклад, на Львівщині є 40 шкіл І ступеню, в яких навчається менше 10 дітей. Як наслідок, утримання неефективної мережі призводить до здорожчання вартості навчання одного учня. Про це йдеться у листі Міністерства фінансів України від 20.09.2018 року № 07010-07-21/24561 щодо освітньої субвенції до Асоціації міст України.

У листі подається перелік громад, у яких найвища вартість навчання 1 учня. Також в ньому містяться рекомендації місцевим органам влади щодо вирішення ситуації з дефіцитом коштів у бюджетах громад у цілому в регіонах та заходи з попередження виникнення такої заборгованості у наступному бюджетному періоді.

Мінфін констатує, що збільшення у поточному році видатків для бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів обʼєднаних територіальних громад має здійснюватись, у першу чергу, за рахунок зменшення видатків обласного бюджету, а не шляхом зменшення видатків по тим бюджетам, у яких функціонує оптимальна мережа закладів освіт.

Коментуючи цей лист Міністерства фінансів, аналітик Аналітичного центру АМУ Людмила Мозгова сказала: «АМУ ще 7 червня 2018 року під час розширеної наради під головуванням Першого віце-премʼєр-міністра України С. Кубіва аргументувала необхідність перерозподілу містам та ОТГ коштів із залишків освітньої субвенції саме з обласних бюджетів. Тому ми не схвалили перерозподіл коштів освітньої субвенції, що був проведений 5 вересня 2018 року, у частині перерозподілу коштів Чернігівської області, який фактично було проведено за кошти бюджетів обʼєднаних територіальних громад. Цього АМУ не погоджувала. По суті, постраждали громади, які забезпечили функціонування оптимальної мережі закладів освіти. Сподіваємось, що позиція Мінфіну буде врахована ОДА і найближчим часом ситуація з виплатою заробітних плат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти у містах та ОТГ стабілізується».

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ