День ангела Анастасії

У православній церкві 11 листопада вшановується пам’ять двох святих – Аврамія Ростовського і Анастасії Римлянки.

Слідом за покровителькою ткацтва і прядіння Параскевою П’ятницею, пов’язаною в першу чергу з рослинним волокном (коноплею і льоном), 11 листопада відзначається Анастасія Овечниця і Авраамій Овчар,

Ким були Анастасія Овечниця і Авраамій Овчар?
Анастасія народилася в знатній сім’ї. Коли їй виповнилося 3 роки, вона осиротіла. Її забрали на виховання в жіночу християнську громаду, розташовану недалеко від Риму. Наставницею дівчинки стала Софія.
Анастасія виросла красивою дівчиною. Багато знатних чоловіків домагалися її прихильності, але вона всім відмовляла. Коли їй виповнився 21 рік, її викликав до себе градоначальник Пров. Йому вона повідомила, що вірує в Ісуса Христа і відмовляється поклонятися язичницьким богам, а також вибирати багатого чоловіка. За це дівчину виставили оголеною перед жителями міста.
Анастасія перед народом почала викривати Прова в гріхах, за що була жорстоко замучена і обезголовлена. Тіло її кинули на розтерзання диким тваринам. Однак наставниця Софія і місцеві християни знайшли тіло дівчини і поховали.

Авраамій Ростовський жив на Русі. Народився преподобний в місті Чухлома (Костромська область). Хрестили його з ім’ям Аверкій. Був він сином благочестивих батьків, з раннього віку присвятив себе служінню Богу і постригся в ченці.
Згідно з переказами, на озері Неро він спорудив собі хатину. Неподалік від нього жило плем’я, яке поклонялося богові Велесу. Одного разу перед Авраамом з’явився Іоанн Богослов, щоб вручити йому жезл з хрестом. За допомогою жезла преподобний розтрощив кам’яний ідол і на його місці звів храм Іоанна Богослова. Авраамій зміг перетворити на християнську віру багатьох язичників.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ