День археолога

Історія свята Дня археолога сягає Трипільської експедиції 1940—1950-х років, яку очолювала видатний археолог Тетяна Сергіївна Пассек (день народження — 15 серпня). До 2008 року в Україні свято було неофіційним. Наразі на теренах нашої держави його відзначають відповідно до встановлено в Указу Президента від 6 серпня 2008 року № 694/2008 «Про День археолога».

Щоправда, у наш час професія археолога не дуже популярна, і тому нею займаються ті, хто йде туди не заради великих прибутків, а часто через захоплення старовиною і за покликанням серця.

Археологія – історична дисципліна, яка вивчає минуле за знайденими артефактами. Для цього вчені-археологи вирушають у цікаві місця, проводять розкопки, потім знайдені артефакти віддають на експертизу і ретельно аналізують. Буває, що завдяки знайденій речі доводиться переписувати уже існуючі факти і навіть змінювати хід історії.

Всюди у світі на археологічні розкопки виділяють чималі кошти, адже це потрібно не тільки науці. Це – ще й престиж держави. Дослідження публікують у популярних журналах, про відкриття і знахідки знімають документальні фільми.

Бути археологом – дуже романтично. Щоправда, окрім самої романтики тут варто мати багатющі знання із різних галузей наук, трішки фантазії та везіння або ж талану. От, приміром, один археолог може роками шукати те, не знати що, а інший наче виконує наперед заплановану місію. Так було із Генріхом Шліманом, який знав, що відкриє легендарну Трою. Так, імовірно, сталось і з Борисом Мозолевським, який знайшов золоту скіфську пектораль. Цією знахідкою український археолог відкрив нам яскравий світ наших предків і довів, що наша історія дуже давня і значуща.

На жаль, в наш час мусимо констатувати більше про роботу чорних археологів, котрі часто не знаючи броду лізуть у воду і роблять непоправну шкоду собі, науці та нашій історії. Так само ставляться до сучасної археології і скоробагатьки – будують сучасні котеджі на місці давніх капищ, заливають бетоном унікальні знахідки у старих містах.

Та надіємось, що часи зміняться, і українська археологія стане популярною та добре оплачуваною наукою.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ