День дружби та єднання слов’ян

Щорічно слов’яни всього світу 25 червня відзначають День дружби і єднання слов’ян.
Слов’яни складають основну частину населення Європи.

Обласні національно-культурні об’єднання вносять великий внесок в єднання слов’ян. Діяльність цих організацій дозволяє зберігати зв’язок часів. Вони допомагають з покоління в покоління передавати самобутні традиції, звичаї та обряди багатовікової культури слов’янських народів. При цьому відбувається зміцнення громадянського миру і згоди.

День єднання слов’ян був заснований, щоб згуртувати різні гілки слов’янства і зміцнити зв’язок поколінь, а також покликаний зберегти багатовікову дружбу і культуру слов’ян.

Прийнято виділяти три гілки слов’янських народів. Західні слов’яни: поляки, чехи, словаки, кашуби і лужичани. До південним слов’янам відносяться: болгари, серби, хорвати, боснійці, герцеговинцы, македонці, словенці та чорногорці. Східні слов’яни: білоруси, росіяни та українці.

Проблема походження і найдавнішої історії слов’ян є однією з найскладніших. На її рішення спрямовані спільні зусилля археологів, лінгвістів, антропологів, етнографів та істориків.
Сучасні слов’янські народи мають досить різнорідне генетичне походження. Цим можна пояснити складність етногенетичних процесів у східній Європі.

Слов’янські мови належать до гілки індоєвропейської сім’ї мов.
Появі писемності слов’янські народи зобов’язані Костянтину та Мефодію. Саме вони упорядкували слов’янський лист і повністю пристосували його для запису слов’янської мови, Величезна робота була проведена щодо створення книжково-письмового слов’янської мови, який надалі отримав назву старослов’янської.

У слов’ян дуже багата і різноманітна культура. Їй варто пишатися і демонструвати її іншим народам. Однак тривалий час їй не надавалося великого значення, насаджувалося все західне. В рамках цього свята у різних країнах проводяться культурні заходи, спрямовані на відродження традицій і культур наших предків.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ