День місцевого самоврядування в Україні

День місцевого самоврядування – професійне свято всіх, хто працює у сільських, селищних, міських, районних та обласних радах.
Це давня слов’янська та давньоруська традиція, яка бере свій початок з часів Київської Русі. Це вибір вільних громадян, які довіряють, обраним ними представникам, і наділяють їх владними повноваженнями. Тільки така влада і є справді народною — владою не над суспільством, а легітимною владою самого суспільства, для суспільства і в інтересах суспільства.
15 жовтня 1985 року європейськими державами був схвалений міжнародний пакт, який іменується «Європейська хартія місцевого самоврядування». Цей пакт зіграв і продовжує грати виключно важливу роль у становленні та розвитку класичної моделі місцевого самоврядування як в старих, так і нових європейських демократіях.
Особливо важливе значення має Хартія для незалежної України, де інститут місцевого самоврядування був на 70 років заборонено і тепер його відновлення відбувається з величезними зусиллями і проблемами. 15 липня 1997 Верховна Рада України ратифікувала Хартію, яка таким чином стала частиною національного законодавства.
001

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ