День народження кросворду

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку “cross-word puzzle”. Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету “Нью-Йорк уорлд”, де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

До речі, розгадувати кросворди – дуже корисно. Це тренує пам’ять. Особливо корисно для старших людей.

Зображеннями кросвордів прикрашають одяг, взуття, посуд і навіть будинки. Так, у Львові по вул. Сахарова є цілий будинок-кросворд, де бокову стіну розписано кросвордом із відповідями.

РІЗНОВИДИ КРОСВОРДІВ:
Какуро – з японської це головоломка з числами. У США цю головоломку знають більше як Cross Sums (перехресні суми).
Кейворд (ключворд) – популярний за кордоном різновид лінгвістичної задачі. У кожну клітину кросворду внесено число, що заміняє букву. Одним і тим же буквам відповідають одні і ті ж числа.
Сканворд (скандинавський кросворд) – це один з найпопулярніших видів кросворду. Визначення слів – у квадратиках всередині сітки, а слова-відповіді вписують за напрямами, зазначеними стрілками.
Судоку – заснована на логіці японська головоломка з числами. В перекладі з японської мови «су» позначає слово «число», «доку» має безліч різних перекладів, але в цілому означає щось одне, одиничне, цілісне. Рішення головоломки не вимагає математичних розрахунків, але потребує терпіння і здатності до логічного мислення.
Угорський кросворд, або філворд. При розгадуванні угорських кросвордів потрібно вписувати відповіді в сітку з розставленими літерами. Слова-відповіді не перетинаються і не мають спільних клітин з іншими словами. При цьому клітини сусідніх відповідей повинні стикатися.
Човник – клітинне поле з винесеними за його межі вказівними стрілками. Значення слів, як по горизонталі, так і по вертикалі даються послідовно, а сітка заповнюється відповідно з напрямками стрілок.
Циклічний кросворд. У ньому слова розташовуються навколо клітини з номером відповідного питання. Відмінною особливістю такого кросворду є однакова кількість букв у всіх загаданих словах — зазвичай, 4, 6 або 8. Перетини слів відбуваються по дузі кола. При цьому якщо слово знаходиться не з краю сітки, то всі його літери, так чи інакше, одночасно є літерами й сусідніх слів.
Японський кросворд – особливий вид головоломки, в якому потрібно, базуючись на кодових числах-підказках, розгадати не слова, а зашифровану картинку.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ