День пам’яті жертв політичних репресій

Сумна статистика свідчить, що до середини листопада 1938 року без суду та слідства винесено 681 тисяча 692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Окрім того, більше 1,7 млн людей було відправлено в табори.
Політичний терор, що розпочали більшовики з моменту захоплення влади, мав на меті масове знищення людей за ознаками їх належності до владних структур поваленого державного устрою чи реакційних суспільних станів.
В Україні вістря репресій було спрямоване також проти національної інтелігенції, у якій керівники режиму вбачав головного носія найнепростимішого гріха – буржуазного націоналізму. Але згодом під жорна репресій потрапили представники органів влади, внутрішніх справ, радянської інтелігенції, військовослужбовці, керівники підприємств, установ та організацій, селяни різних прошарків – всі, у кому сталінський режим вбачав загрозу своєму існуванню.
Перша хвиля масових репресій проти інтелігенції в Україні пройшла в 1929-1930 рр. одночасно з початком примусової колективізації та розкуркулення.
Пік політичних репресій – так званий «великий терор» – припав на кінець 1930-х рр. Його відправною точкою став лютнево-березневий (1937р.) пленум ЦК ВКП та виступ на ньому Йосипа Сталіна.
Сучасна українська держава засуджує будь-які прояви агресії у ХХІ столітті. Адже український народ ціною життя тисячів патріотів сьогодні відстоює шанс на своє мирне майбутнє і майбутнє Європи, і тому солідарний з усіма народами, які постраждали і продовжують зазнавати страждань від тоталітарних режимів, зокрема кремлівського.
День пам’яті жертв, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму, з’явився в національному календарі українців наприкінці 90-х років і носив назву «День пам’яті жертв голодомору», відображаючи в своєму формулюванні один із найтяжчих злочинів проти людяності тієї безжальної влади. Відзначався він в четверту суботу листопада, відповідно до Указу Президента України від 26-го листопада 1998-го року.
Згодом, цей пам’ятний День був перейменований і став називатися «День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій».
«День пам’яті жертв голодоморів», як і колись, відзначається в четверту суботу листопада, а «День пам’яті жертв політичних репресій» – щорічно у третю неділю травня.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ