День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України

Професійне свято працівників нафтогазового комплексу і паливної промисловості традиційно відзначається не тільки в Україні. Його святкують в Білорусі, Вірменії, Казахстані та Росії, там воно припадає на першу неділю вересня. У Туркменістані в другу суботу вересня і 14 грудня, в Азербайджані 20 вересня.
Перший видобуток нафти в промислових масштабах в Україні почалася ще в XVIII столітті. Вже до 1909 року в районі Прикарпатських родовищ видобувалося близько двох мільйонів тонн чорного золота. Українська газовидобувна промисловість взяла свій початок з 1924 року, коли в експлуатацію було введено Дашавське газове родовище і закінчено будівництво першого українського газопроводу Дашава – Стрий. Найбільш інтенсивний розвиток газової та нафтової галузі відбувся в післявоєнні роки і був пов’язаний з відкриттям промислових запасів газу та нафти в Причорноморсько-Кримської газоносної області, а також в регіонах Дніпровсько-Донецької западини та Прикарпаття.

За вже сформованими традиціями українські нафтовики і газовики завжди прагнуть дотримуватися високого професіоналізма та компетентністі у своїй нелегкій праці. Відзначимо, що вже з 1945 року, вперше в історії світової газової промисловості, саме з території України стали здійснюватися прямі експортні поставки природного газу в Європу, зокрема в післявоєнну Польщу. На даний момент Україна має в своєму арсеналі одну з найскладніших і найефективніших газотранспортних трубопровідних систем з протяжністю близько 37 тисяч кілометрів, забезпечуючи надійну доставку природного газу в свої міста і найвіддаленіші райони. Покриваючи свої внутрішні транзитні потреби в доставці енергоносіїв, Україна також надає свою газотранспортну систему для транзиту енергоносіїв до Європи з країн ближнього зарубіжжя.

У 2021 році День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України припадає на 12 вересня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ