День працівників торгівлі

Українці відзначають день працівника торгівлі та ресторанного бізнесу в останню неділю липня щороку.
Працівники торгівлі України відзначають своє професійне свято щороку в останню неділю липня.
Святковий день був встановлений Указом Президента № 427/95 від 5 червня 1995 року.
День торгівлі українці почали відзначати в останню неділю липня, починаючи з 1996 року.
В Україні працюють понад 900 тисяч продовольчих і непродовольчих магазинів та кіосків і понад 60 тисяч об’єктів ресторанного господарства.
Цікаві факти про торгівлю:
– До середини 19 століття покупець повинен був уточнювати ціну у продавця, а той міг торгуватися, орієнтуючись на зовнішній вигляд покупця. Однак, ситуація, коли люди платили різну ціну за один і той же товар, здалася неправильною американським квакерам. Вони активно сприяли тому, щоб магазини стали вішати цінники.
– Перший торговий центр з’явився у давньоримському форумі Траяна. У ньому було 150 магазинів, в яких продавали різні товари.
– Слово тариф з’явилося завдяки назві міста Тарифи біля Гібралтарської протоки. Коли місто було під арабським контролем, Тарифи обкладали податком кораблі, які проходили через протоку. Розмір податків було вказано в спеціальних таблицях, він залежав від виду і кількості товару, який знаходився на кораблях. Після цього слово стало міжнародним.
– Раніше п’ятниця вважалася базарним днем. Саме в п’ятницю при отриманні товару дехто обіцяв повернути за нього гроші в наступний базарний день. Саме звідси і з’явився вираз: «У нього сім п’ятниць на тижні» – про людей, які не стримують обіцянку.
– Американський продюсер Том Паркер знав все про торгівлю. Наприклад, для збільшення доходів свого підопічного Елвіса Преслі Паркер застосував багато нестандартних методів. Так, він випустив великим тиражем значки з написом «I hate Elvis» ( «Я ненавиджу Елвіса»), щоб витягти гроші з тих, хто не збирався купувати його платівки.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ