День скловиробника (День працівника скляної промисловості)

Скло, без якого в наш час не можна обійтися майже ні в одній області людського життя і діяльності, було отримано понад п’ять тисяч років тому.

Найдавніші зразки виробів зі скла, що дійшли до нас – єгипетського походження. На Русі виробництво художніх виробів зі скла (мозаїки, посуду, браслетів) існувало з початку XI століття. Технологія виготовлення скла була перейнята від візантійців, і вже за часів Ярослава Мудрого київські майстри почали виготовляти свинцево-кремнеземне скло. Незважаючи на таку давню історію, масовий характер виробництво скла набуло лише наприкінці 19 сторіччя завдяки винаходу печі Сіменса-Мартіна і заводському виробництву соди. А вже листове скло – річ зовсім сучасна. Технологія його виготовлення була розроблена в другій половині 20 століття.

В Україні, ураховуючи вагомий внесок українських скловиробників у розвиток економіки держави та відродження багатовікових традицій галузі, це свято встановлено згідно з Указом Президента України № 1417/2003 від 9-го грудня 2003-го року, святкується щорічно 19 листопада і має назву «День скловиробника».

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ