День стюарда

12 липня – міжнародний День стюарда. На борту літака перша стюардеса з’явилась у 1930 році. Це була американка Еллен Черч, котра виконувала в основному обов’язки медсестри.
Стюард сьогодні — це і рятувальник, і лікар, і психолог, і актор, і лінгвіст, і фахівець з сервісу, і менеджер. Професія унікальна. Єдина в світі, що поєднує в собі такі різні знання, вміння та навички. Точніше, людей різних професій.
Майже століття тому обов’язки стюардів також були різноманітні, адже потрібно було: надавати медичну допомогу, заводити годинник в кабіні пілота, знищувати мух, носити багаж, заправляти літак і багато іншого.
У ті часи професія бортпровідників була досить престижна, хоч в основному на претенденток накладалося багато обмежень. Наприклад, вік стюардеси не міг перевищувати 25-30 років, а вага — 52 кг, також їй заборонялося виходити заміж і мати дітей. Після того, як почалася Друга світова війна, коли багато стюардес-медсестер вирушило на фронт, на посаду стюардес почали запрошувати звичайних дівчат, які відповідали певним параметрам. В семидесятих роках скасували вимоги щодо віку стюардес, а в восьмидесятих стюардесам було дозволено самостійно вирішувати, коли їм виходити заміж і народжувати дітей.
У 2010 році було розроблено Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 237, який набрав чинності з листопада 2010 року. В цьому класифікаторі професій представлена і професія — стюард.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ