День святого Валентина

День всіх закоханих, або ж День святого Валентина – це не лише свято романтики, кохання та ніжності. Свято оповите багатьма легендами і ніхто достеменно не знає, чи існував святий Валентин і чи справді він вперше подарував коханій романтичну валентинку.

Про Валентина, що дав святу своє ім’я, відомо небагато. Кажуть, що він жив у III столітті н.е., в римському місті Терні. За одними даними, він був простим християнським священиком, інші легенди зводять його в ранг єпископа. За сукупністю даних можна з достатньою впевненістю припустити, що Валентин був відносно молодий, гарний собою, добрий і чуйний. Є відомості про те, що, поряд з основною професією, Валентин займався природничими науками та медициною.

Час життя і діяльності Валентина збігся з часом правління римського імператора Клавдія II, який дуже шанував військову доблесть прославлених римських легіонів і не дуже шанував християн. Для збереження військового духу імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися, бо вступивши у шлюб занадто багато часу вони проводять в сім’ї і зайняті думками не про благо імперії і військову доблесть.

Не боючись імператорського гніву, молодий християнський священик Валентин продовжував таємно вінчати закоханих. Згідно з деякими даними, його заступництво закоханим простиралося ще далі — він мирив посварених, писав любовні листи за недорікуватих і тупуватих вояків, дарував молодим парам квіти.

Зберегти все це потай не було ніякої можливості, а оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів, день у день хмари збиралися над головою священика. Наприкінці 269 року н.е. Валентин був узятий під варту, а незабаром був підписаний указ про його страту.

Легенда огортає романтичним флером і останні дні життя Валентина. Згідно одним уявленням, в нього закохалася сліпа дочка тюремника. Валентин, як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (13 лютого) прислав їй зворушливий лист. За іншою версією, Валентин сам закохався в прекрасну дівчину, та ще, користуючись своїми медичними знаннями, в очікуванні страти вилікував її від сліпоти.

Як все було насправді, ми не знаємо і вже ніколи не дізнаємося, але безсумнівно одне — молодий християнський священик дійсно загинув в ім’я Любові. І цієї Любові було йому відпущено багато на одне його коротке життя — любов до Бога, любов до прекрасної дівчини, любов до людей взагалі, яким він допомагав і як священик, і як лікар, і як просто прекрасна людина з величезною душею, яка творить добро.

Не дивно, що про Валентина не забули й обрали заступником Усіх Закоханих. Як християнський мученик, що постраждав за віру, він був канонізований католицькою церквою. У Західній Європі день Святого Валентина відзначається з ХІІІ століття, в США з 1777 року.

Створення першої валентинки приписується Чарльзу, Герцогу Орлеанському (1415 рік),який перебував у цей час у в’язниці, в одиночній камері, і вирішив боротися з нудьгою шляхом писання любовних послань власній дружині. Проте найбільшого розквіту валентинки досягли у вісімнадцятому столітті.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ