День святої Агати

5 лютого відзначають День святої Агати, яка проживала в Сицилії приблизно в 231-251 роках. Відомо, що, прийнявши хрещення, вона пообіцяла собі зберегти цноту. Однак її красу помітив римський намісник Квіціан. Агата відмовила йому, тому Квіціан зненавидів красуню і в помсту очолив рух проти сицилійських християн. Агату, яка щиро полюбила Христа, заарештували в числі перших. Намісник намагався розбестити Агату і заручився підтримкою однієї розпусниці. Але змова не досягла своєї мети, тому Квіціан наказав катувати дівчину. У цей самий момент в Сіцілії стався сильний землетрус, в результаті загинуло дуже багато язичників. Намісник побачив у цьому знак долі і припинив гоніння християн. На жаль, дівчину, на честь якої відзначається це свято, не вдалося врятувати: вона померла у в’язниці від тортур. Трагедія сталася саме 5 лютого 251 року.
Агату визнали святою мученицею. Її поховали християни — спочатку за містом, але пізніше останки перенесли до кафедрального собору міста Катана.
Святкування Дня святої Агати обов’язково супроводжується освяченням хліба, солі й води. Вважається, що вони охороняють житло від природних катаклізмів.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ