День українських миротворців

На землі живе безліч людей, у яких погляди на одні й ті ж речі або обставини з плином часу можуть змінюватися координально. Це може стосуватися не тільки духовних чи політичних питань, культурних, територіальних чи питань матеріального благополуччя, а також безлічі здавалося б не істотних факторів.
У травні 2013 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про встановлення Дня українських миротворців». Відтоді свято відзначають щорічно 15 липня.
Дата обрана невипадково. Саме 15 липня 1992 року на прохання Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй два літаки з 42 військовослужбовцями Збройних Сил України на борту вилетіли до Боснії. Так почалась історія участі національного миротворчого контингенту у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.
З того часу 40 тисяч військовослужбовців брали участь у миротворчих операціях у Косово, Боснії та Герцеговині, Анголі, Македонії. Входили до складу місій ОБСЄ та ООН у Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Грузії, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Судані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго тощо.
Аби відзначити внесок учасників миротворчих операцій у справу підтримання миру і безпеки у світі, вшанувати пам’ять героїв, які загинули під час виконання обов’язків, Верховна Рада проголосувала за встановлення свята — Дня українських миротворців.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ