День Воскресіння Христового

Великдень – це найважливіше і найбільш значуще церковне свято, що відзначається усім християнським світом – і православними, і католиками. День Воскресіння Христового є символом вічного Життя, перемоги над Смертю і очищення від гріхів.
Великдень 2017 року відзначатиметься 16 квітня.
Традиційно цим світлим святом завершується Великий піст, який цьогоріч триватиме з 27 лютого по 15 квітня, і під час якого православні дотримуються строгих обмежень в їжі, намагаються очиститися від гріхів, переосмислити своє духовне життя.
Саме же свято світлого Великодня незмінно супроводжується ароматами здобної випічки, нарядними великодніми пасками, крашанками, символічними фігурками кроликів та ягнят, урочистими церковними службами, традиціями ходити одне до одного в гості зі словами “Христос Воскрес!” – “Воістину Воскрес!”
Існує декілька легенд щодо виникнення назви свята. За однією з них назва «Великдень» («Великий День») з’явилася аж наприкінці першого тисячоліття з приходом на українську землю християнства. Легенда говорить, що «Великдень називається так тому, що у той час, коли Христос народився, сильно світило сонце і стояли такі довгі дні, що теперішніх треба сім зложити, аби був один тодішній. Тоді, було як зійде сонце в неділю вранці, то зайде аж у суботу ввечері. А як розп’яли Христа — дні поменшали. Тепер лише царські ворота в церкві стоять навстіж сім днів…».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ