День вторинної переробки

15 листопада відзначається Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки. Головна мета свята — привернути увагу влади, громадськості та промислових структур до цієї теми.
У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро з двох основних причин, наслідки яких можуть бути дуже плачевними для людства.
З одного боку, запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Нераціональне їх використання призвело до того, що на сьогоднішній день людство вже витратило приблизно третина цих ресурсів. Саме тому важливо витрачати їх економно, одночасно підшукуючи їм альтернативу і займаючись вторинною переробкою вже використаної сировини.
З іншого боку, однією з причин глобального потепління називають «парниковий ефект», в тому числі через величезні гір промислового та побутового сміття. Люди викидають тонни поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями.
«Сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще — переробляти, даючи вже використаному сировині друге життя», — вважають екологи. В першу чергу, на їх думку, вихід із критичної ситуації потрібно шукати на рівні держав. Це може бути створення певної стратегії роботи з відходами, переведення виробничих потужностей на маловідходні технології та інші способи, які дозволять більш інтенсивно переробляти відходи або знижувати їх кількість.
Bez-smittia-1

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ