День хіміка

Професійне свято працівників хімічної та нафтохімічної промисловості — День хіміка, який відзначається щорічно в останню неділю травня.
Звична для нас наука хімія має свій конкретний рік народження — 1661. Саме того року ірландський хімік Роберт Бойль (1627-1691) у книзі «Хімік-скептик» сміливо і переконливо, для того часу, сформулював предмет хімії. За його визначенням, хімія — це дослідження складу різних речовин та пошук нових хімічних елементів.
А на теренах сучасної України хімія почала розвиватися завдяки таким галузям, як металургія, кераміка, скловаріння, фармація і парфумерія, а також розвитку ринку барвників, техніки фарбування, використання біохімічних процесів, тобто ферментативного бродіння для одержання сиру, кефіру, вина, тіста, пива і тому подібного.
Першими професійними хіміками як у світі, так і в Україні були аптекарі-провізори та фармацевти. Адже вони проводили хімічні процеси, метою яких було приготування ліків. Перша аптека на території сучасної України була відкрита у Львові 1270, вона проіснувала до 1480 року. На жаль, ім’я першого працівника тієї аптеки невідомо. А публічну аптеку загального користування відкрили у Львові 1490, працював там провізор Василь Русин. Можливо, він і був першим хіміком в Україні. У Києві перша аптека відкрилася на Печерську 1709 року, а керував нею провізор Іван Чкалов (за іншими даними, Іван Чалий). Для офіційної науки першим професором-хіміком в Україні став 1804 Іван Гізі (1784-1821) у Харківському університеті.
Сьогодні в Україні найстаршим працюючим хіміком, точніше біохіміком, є академік НАН України, Герой України Максим Гулий. Йому більше 100 років.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ