Для тих, хто шукає інформацію про своє коріння

Шукати рідних людей можна, як в інтернет-просторі України, так і світу.
Методика пошуку достатньо проста, але слід орієнтуватися за певними типами документів:
1. Свідоцтво про народження або метрика. В Україні цими документами опікуються органи актів цивільного стану, які є в управлінні Міністерства юстиції. Вони зберігають документи за останні 75 років.
2. Якщо ви хочете з’ясувати інформацію про родичів і потрібні дані давніші, ніж 75 років, для отримання інформації вам потрібно буде доводити наявність родинних зв`язків. А тут можуть виникнути проблеми. Адже, якщо йдеться про Східну чи Центральну Україну, то документи часто знищувались. Тому тут варто шукати вторинні джерела — документи з місць, де предок вчився, судові записи тощо. Основне ж джерело – система державних архівів, що є в кожному обласному центрі.
3. Пошук документів до 1917-го року теж передбачає певні регіональні особливості. Універсальне правило — наявність метричної книги. Вона зазвичай складається із трьох розділів — записів про народжених, тих, що одружилися, та тих, що померли. Іноді окремо записували тих, що, до прикладу, перейшли від римо-католицької конфесії до православної. Багато інформації також можуть дати свідоцтва про шлюб.
Та все ж шукати родинне коріння найкраще самостійно. Адже, як показує досвід, іноді виписки з архівів можуть давати неправильно і це краще перевіряти. В польських архівах, наприклад, фотографування є безкоштовним, що вигідно відрізняє їх від українських.
Розпочинати пошук у польських архівах варто із порталу szukajwarchiwach.pl. Це зведений портал польських архівів, який, щонайменше, має опис усіх книг і дає уявлення, де вони розташовані.
За іншою адресою — www.agad.gov.pl/inwentarze/testy.html — є низка відсканованих метричних книг, що стосуються таких українських територій, як Поділля, Волинь та Львівщина.
За наявності родичів, які мігрували до США, можна скористатися сайтом www.libertyellisfoundation.org. Він містить відскановані документи, у яких є детальні записи про людей, що прибували до США кораблями у третьому класі.
В іноземних джерелах слід пробувати різні варіанти написання українських прізвищ, адже в них часто робили помилки.
Щодо періоду Другої світової війни, то варто шукати інформацію у російській базі ОБД «Меморіал» — www.obd-memorial.ru, або ж через електронну адресу звертатися безпосередньо до Інституту національної пам’яті Польщі.
Пошук у ХХ столітті. В Україні та за кордоном є низка офіційних баз даних, що допомагають знайти інформацію щодо родичів в межах ХХ століття.
www.reabit.org.ua — ця база даних містить інформацію про репресованих українців. Хоч вона і неповна, проте дозволяє знайти дані про приблизно 130 тисяч осіб. База містить книги з алфавітними показниками по містах, що значно полегшує пошук.
www.memory.gov.ua — база даних Інституту національної пам’яті про людей, які були винищені чи померли під час Голодомору 1932-33 рр.
Інформацію про родичів, зокрема, репресованих, можна шукати скрізь, адже ситуація буває дуже розрізненою. Однак, все ж варто пробувати звертатися у декілька основних українських архівів:
– архів Служби безпеки України;
– архів Міністерства внутрішніх справ України;
– обласні архіви за місцем проживання, народження, арешту особи;
Для того, аби отримати інформацію у цих архівах, згідно із законом України «Про звернення громадян», у зверненні мають міститися:
– назва та адреса установи, куди адресоване звернення;
– прізвище адресата;
– домашня адреса, місце проживання;
– суть порушеного питання.
Для того, аби якомога більше спростити отримання інформації, у зверненні мають бути зазначені:
– ім’я, прізвище, по-батькові запитуваної особи;
– дата та якомога точніше місце народження;
– будь-яка відома про шукану особу інформація (підійдуть навіть родинні перекази);
– власні контактні дані.
Подати звернення до архівів можна трьома найпоширенішими способами — звичайною поштою, електронною адресою, або ж безпосередньо в архіві.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ