Дні профілактики цукрового діабету на Львівщині

З 30 жовтня по 13 листопада на Львівщині проходитиме соціальна акція «Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету», в межах якої мешканці області зможуть безкоштовно пройти обстеження на визначення рівня цукру в крові.
Впродовж двох тижнів кожен охочий може звернутись до місцевої поліклініки, де йому безкоштовно визначать рівень цукру в крові. Якщо під час обстеження з’ясується, що в когось з пацієнтів рівень є перевищеним, тобто сягає показника понад 5,5 ммоль/літр, така особа проходитиме додаткове обстеження.
Обстеження проводитимуть як в поліклініках за місцем проживання конкретного пацієнта, так і в Львівському обласному державному клінічному лікувально-діагностичному ендокринологічному центрі. Не всі пацієнти з підвищеним рівнем цукру в крові обов’язково хворі на цукровий діабет – на це можуть бути різні причини, які й будуть з’ясовуватись під час детальнішого дослідження стану здоров’я пацієнта.
Медики очікують на високу активність громадян під час «Днів профілактики», адже якщо цукровий діабет виявити вчасно, це може зберегти людині життя та здоров’я, а також значно полегшити процес лікування.
Цукровий діабет входить у трійку найбільш поширених неінфекційних захворювань після серцево-судинної та онкологічної патологій. Світова практика показує, що чим скоріше виявити діабет у пацієнта, тим легше буде надати йому подальшу медичну допомогу.
Станом на 1 жовтня 2017 року на Львівщині налічується 65 тисяч осіб, хворих на цукровий діабет. Майже половина з них отримує таблетовані цукрознижуючі препарати, а ще 11 тисяч (700 з яких – це діти) потребують постійної замісної терапії інсуліном.
Впродовж «Днів профілактики та раннього виявлення цукрового діабету», проведених на Львівщині у листопаді 2016 року, медики обстежили 42 411 осіб. У 507 з них виявили захворювання на цукровий діабет.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ