Допомога при отруєнні медикаментами

Щоб не допустити отруєння медикаментами, дотримуйтесь простих правил:
– Не займайтесь самолікуванням, приймайте ліки лише після відповідної консультації лікаря.
– Зверніть увагу, що особливий ризик безконтрольного прийому становлять медикаменти на основі парацетамолу та знеболюючі (нестероїдні протизапальні засоби та опіоїди).
– Чітко дотримуйтесь курсу лікування.
– Не приймайте медикаменти більше рекомендованої денної дози та не перебільшуйте курсову дозу лікування призначеним препаратом.
– Якщо у вас є супутні захворювання і ви приймаєте інші препарати, обов’язково повідомте про це лікаря.
– Це допоможе уникнути можливого ефекту сумації дії та потенціювання ефектів цих ліків.
– Зверніть увагу, що при захворюванні печінки (перенесені вірусні гепатити, особливо гепатити В,С, жирові гепатози, цирози печінки тощо) дезінтоксикаційна функція цього органу може бути знижена і тому, навіть при рекомендованих курсах прийому медикаментів можуть проявлятися побічні дії, що у крайніх випадках можуть стати фатальними. Це потребує при призначенні медикаментів додаткових консультацій з фахівцями.
– Припиніть прийом препаратів і зверніться до лікаря, якщо спостерігаєте незвичні реакції.
– Існують генетично зумовлені реакції ідіосинкразії (тобто підвищеної чутливості) до терапевтичних доз медикаментів, тому, особливо при тривалому прийомі ліків, при перших ознаках висипки, підвищеної втоми, потемніння сечі, жовтяниці тощо – слід припинити прийом медикаментів і негайно отримати консультацію спеціаліста.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
– Ознайомтесь з інструкцією препарату.
– При прийомі медикаментів завжди слід прочитати всі перестороги та зауваження, що містяться на етикетці та у анотації.
– Не користуйтеся простроченими ліками.
– Ці ліки мають бути вчасно утилізовані.
– Тримайте медикаменти в оригінальних упаковках, щоб не переплутати при вживанні.
– Якщо ви приймаєте ліки вночі, обов’язково вмикайте світло, щоб не переплутати медикаменти і їх дозу.
– ​Ніколи не поєднуйте прийом ліків з алкоголем та/або з наркотичними речовинами.

Міри, що зменшують можливість помилкового вживання медикаментів дітьми молодшого віку:
– Не називайте таблетки та пігулки при дітях «цукерками», щоб у них не сформувалася хибна уява про ліки як про «солодощі».
– Зберігайте медикаменти у недоступних для дітей місцях.
– По можливості слід вибирати медикаменти (якщо вони у флаконах), обладнані спеціальними кришечками/ковпачками, що суттєво утруднюють відкриття цих ліків дітьми.
– Якщо ви зібралися прийняти медикаменти, виклали їх з флакончика, але раптом щось вас відволікло (телефонний дзвінок тощо) – заберіть ці ліки з собою, щоб дитина випадково не потягнула їх до рота у вашій відсутності.
– При підозрі, що дитина проковтнула пігулки за вашої відсутності, але в цьому ви точно не впевнені – доставте дитину до стаціонару для огляду спеціаліста.

Допомога при отруєннях у домашніх умовах:
– Перевірте, чи людина у свідомості, визначте наявність пульсу (на сонних артеріях), дихання. Огляд не повинен перевищувати 10 – 15 секунд. У разі відсутності пульсу або дихання, якщо вмієте, негайно розпочинайте реанімаційні заходи (непрямий масаж серця). Одночасно з оглядом слід покликати допомогу і викликати бригаду екстреної допомоги допомоги – зателефонувати 103.
– Якщо потерпілий з отруєнням дихає і має пульс, необхідно зв’язатися з диспетчером служби невідкладної допомоги/медицини катастроф і повідомити про випадок. При цьому важливо надати інформацію, чим можливо отруїлась людина (слід перевірити наявність порожніх флакончиків, блістерів з-під медикаментів, порахувати їхню кількість і дозу, йомвірний час прийому).
– Якщо людина у свідомому стані і здатна пересуватися, до приїзду швидкої допомоги можна дати випити їй води (500 – 1000 мл для дорослого) і шляхом подразнення кореню язика та/або задньої стінки глотки викликати блювання. Зверніть увагу, що це протипоказано для людей з пригніченою свідомістю.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ