НБУ оголосив про нові правила переказів та поповнення карток

Сьогодні, 28 квітня 2020 року, набув чинності новий закон – про фінансовий моніторинг.

Новий закон запровадив норму про обов’язкову ідентифікацію людей, котрі поповнюють банківську картку за допомогою терміналу на суму понад 5000 грн. Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Йдеться здебільшого про перекази без відкриття рахунку, наприклад, поповнення рахунку через термінал. Це означає, що людина, яка поповнюватиме рахунок через термінал на суму 5 тис. грн і більше, потребуватиме ідентифікації. Водночас ця норма не стосується переказів грошей з карти на карту, оскільки особа пройшла ідентифікацію, надаючи банку документи під час відкриття рахунку.

«Банківська картка – це вже ідентифікований продукт, і у банку є інформація про власників карток», – йдеться в повідомленні НБУ.

Нові правила також не стосуються оплати комунальних послуг, сплати податків та інших обов’язкових державних платежів, оплати товарів або послуг, поповнення кредитних карток до 30 тис. грн, всіх готівкових переказів в межах України до 5 тис. грн, зняття коштів з власного рахунку. У цих випадках ідентифікація платника непотрібна.

Згідно з повідомленням НБУ, до кінця цього року платіжні термінали мають обладнати спеціальними зчитувачами карт.

Як повідомила «Економічна правда», новий закон надає суттєву перевагу клієнтам банків – ідентифікувати клієнтів стане простіше. Віднині для відкриття рахунку в банку не потрібно йти у відділення банку, натомість можна скористатися відеозв’язком. У такий спосіб можна засвідчити свою особу менеджеру банку. Документи можна сфотографувати або відсканувати і надіслати в банк електронною поштою.

Онлайн-ідентифікацію можна зробити за допомогою системи Bank-ID. Втім, наразі до неї приєдналися лише 14 банків.

Ідентифікація буде потрібна, наприклад, при переказі за допомогою Western Union суми у понад 5 тис. грн або для власників електронних гаманців. Для останніх до кінця 2020 року діє перехідний період. Протягом цього періоду власники електронних гаманців мають бути ідентифіковані.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ