Друга хвиля коронавірусу: коли її чекати в Україні і як захиститись

Друга хвиля коронавірусу може прийти в Україну вже найближчої осені.
Про це розповів епідеміолог, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін в ефірі каналу “Україна 24”, передає “УНІАН”.

“Так, ми очікуємо її вже восени. Більше того, коли нас мало не щодня годували інформацією про те, що прийшов черговий пік, ми цього не бачили. У нас триває перша хвиля, і вона знову наростає. Ми за час карантину в Україні повинні були готуватися до найгіршого варіанту, але ми цього не зробили. Тому нас чекає, на жаль, неприємна картина”, – сказав він.

Лікар назвав терміни, коли почнеться друга хвиля COVID-19.

“Друга хвиля почне розвиватися з початку-середини листопада, коли прийде до нас паралельно і сезонний грип, і аденовірусна інфекція, і риновірусна інфекція – ті хвороби, які кожен рік сезонно блискавично спалахують в Україні. Щорічно навіть за найсприятливішого прогнозу з приводу ГРЗ ними хворіють від 5 до 8 мільйонів громадян. В цьому році очікується ще більше, тому що у нас ситуація ускладнена коронавірусом”, – сказав він.

Експерт підкреслив, що українців потрібно краще інформувати про те, як не заразитися коронавірусом. Він назвав найважливіші правила.

“Потрібно змінювати інформаційну стратегію – не залякувати, а роз’яснювати. Потрібно сконцентрувати увагу на чотирьох простих речах. Перше: потрібно навчитися оцінювати ризики, особливо заходячи в закрите приміщення. Потрібно перестати бути толерантними, коли в нашому суспільстві прийнято, що хтось може прийти з простудними захворюваннями в закрите приміщення. Ні, не можна! Друге: чим частіше ми будемо провітрювати приміщення, тим краще. Кондиціонери і опалення сушать повітря, від цього пересушується слизові, і організм стає більш вразливим до інфекційних об’єктів. Третє: мити руки з милом. Це потрібно робити якісно, а не для галочки. Якщо немає можливості, то потрібно обробляти антисептиком. І найголовніше – це фізична дистанція. Безпечним вважається відстань 2 метри. У черзі не треба тулитися один до одного, у транспорті треба займати тільки сидячі місця, і так далі”, – розповів він.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ