Хто може оглядати водіїв на стан сп’яніння

Жоден законодавчий чи нормативний акт не передбачає, що огляд водіїв на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння проводить виключно нарколог, це може робити будь-який лікар або фельдшер, який пройшов тематичне вдосконалення.
Про це заявила головний лікар Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик.
Мирослава Кабанчик зазначила, що розосередження оглядів на стан сп’яніння, яке відбулося кілька років тому важливе для уникнення монополізації, а отже, зловживань серед водіїв та медичного персоналу.
«Коли проходять огляд на стан сп’яніння, завжди одна сторона буде незадоволена висновком – або водій, або правоохоронні органи – а отже, буде оскарження. Щоб не було зловживань, важливо розосередити огляди. Не обов’язково, щоб огляди у Львові робили лише два заклади, це можуть робити фахівці всіх закладів Львова, які працюють цілодобово. Важливо, щоб ні обстежуваний, ні головний лікар не знали, у який заклад правоохоронець везтиме водія на обстеження. Наказ про огляд водіїв передбачає, що освідчення повинні проводити в найближчому закладі охорони здоров’я», – сказала Мирослава Кабанчик.
Вона додала, що під час освідчення водія на стан алкогольного сп’яніння головним є не клінічний огляд особи, а лабораторне обстеження. Для цього важливо, щоб у закладах охорони здоров’я, які працюють цілодобово, були алкотестери – «Драгери» чи «Алконти».
«Назва обладнання не є важливою, воно просто повинно бути зареєстроване та сертифіковане в Україні. Такого обладнання є безліч. Воно не є дороговартістним, а коштує від 3 до 30 тисяч гривень. Я вважаю, що кожен заклад може собі дозволити таке обладнання. У районах ці тестери постійно закуповують», – сказала Мирослава Кабанчик.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ