Фахівець розповів, як уникнути отруєння чадним газом

Для безпечного використання газу і повного його згоряння треба забезпечити інтенсивне надходження повітря.
Про це розповів технічний директор ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.
Павло Сербан зазначив, що чадний газ – це небезпечний продукт, який утворюється внаслідок горіння за недостатньої кількості повітря. Він дуже швидко вступає в реакцію в крові й витісняє кисень – тоді настає смерть.
«Для того, щоб був постійний потік повітря і достатня кількість кисню, є певний перелік правил. Перед запалюванням газового приладу слід привідчинити вікно чи кватирку та перевірити, чи провітрювач, який встановлено в пластиковій рамі, є відкритий і допускає повітря у приміщення.Щоб не отруїтися чадним газом, обов’язково потрібен постійний потік повітря», – сказав фахівець.
Він додав, що також перед запалюванням газового приладу потрібно перевірити наявність тяги у вентиляційному димовому каналі.
«До димового каналу треба підставити смужку легкого паперу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги немає, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і викликати фахівця для перевірки димового каналу», – пояснив Павло Сербан.
Крім того, технічний директор ПАТ «Львівгаз» сказав, що дуже часто львів’яни використовують газову плиту для обігрівання приміщення. Це робити категорично заборонено, оскільки під час тривалої роботи газової плити повітря забруднюється шкідливими продуктами згорання газу, зокрема чадним газом, який не має кольору, запаху, але дуже отруйний у будь-якій концентрації.
Якщо ви відчули запах газу, треба відразу перекрити газові крани, відчинити вікна та покинути приміщення. Потім обов’язково викликати аварійну службу газу – 104.
Симптоми отруєння чадним газом: головний біль, запаморочення, сльозотеча, сухий кашель, біль у грудині, блювота, почервоніння шкіри, прискорене серцебиття, сонливість.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ