Ірину Фаріон таки звільнили з посади професора «Львівської Політехніки»

Екснардепку Ірину Фаріон звільнили з посади професора Національного університету «Львівська політехніка».

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий.

«Львівська політехніка звільнила Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором. Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій.
Саме зі студентів розпочалася Революція Гідності в Україні, яка остаточно закріпила нас на євроінтеграційному шляху. Починаючи з 2014 року тисячі студентів змінили аудиторії на окопи та пішли захищати свою державу, свої родини та свої цінності.
Цей період в історії України став точкою неповернення і запустив активний процес дерадянізації, час якої давно вже настав. Сьогодні ми продовжуємо позбуватися тіней радянського минулого і в системі освіти зокрема.
Дякую кожному і кожній за небайдужість, вміння відстоювати та захищати свої цінності. Це фантастична риса українців – студентів і молоді.
Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти.
Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки», – зазначив Лісовий.

Нагадаємо, 5 листопада вийшов ефір програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де філологиня Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування «Азов»). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.

Вранці 7 листопада після інтерв’ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з’явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.

Студенти «Львівської політехніки» звернулися до поліції через висловлювання Фаріон щодо військових.

Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Ірину Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.

На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Адміністрація «Львівської політехніки» зустрілася зі студентами, які прийшли з вимогою звільнення Фаріон.

СБУ відкрила провадження щодо Фаріон за чотирма статтями.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ