Кількість дотаційних місцевих бюджетів знизилась завдяки децентралізації на 24%

Завдяки фінансовій децентралізації за останні два роки кількість місцевих бюджетів, що потребують додаткових дотацій, зменшилася майже на 24%. Про це заявив перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан.
Зниження дотаційності місцевих бюджетів – один з головних показників, який свідчить про підвищення фінансової незалежності органів місцевого самоврядування. «До 2014 року відсоток дотаційності місцевих бюджетів становив 96,3%, а донорами у нас було 3,7% місцевих бюджетів. І з 2014 року, якщо порівнювати з 2017 роком, кількість дотаційних бюджетів знизилася на 23,8%. У свою чергу, обсяг бюджетів-донорів наразі становить 16,2%, тобто відбулося їхнє зростання на 12,5%», – сказав Олександр Слобожан.
До 2014 року органи місцевого самоврядування були у стані позичальників. «Вони буди вимушені постійно з простягнутою рукою звертатися до Києва щоб їм позичили гроші на фінансування тих чи інших повноважень», – повідомив Олександр Слобожан.
За його словами, з 2014 року кількість казначейських позик на покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів зменшилася в 58 разів. «Це позитивні показники, які свідчать про успіх децентралізаційної реформи. Тож заяви про те, що через децентралізацію відбувається знищення українського села, ми вважаємо неприпустимими», – резюмував перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України.
Якщо раніше була поширеною практика блокування Державний казначейством рахунків місцевих бюджетів на виплату видатків на забезпечення життєдіяльності населених пунктів, то тепер ситуація змінилася. «З 2015 року Держказначейство почало нормально працювати. В Бюджетному кодексі було запроваджено норми, які нівелюють негативний вплив казначейства на розподіл фінансових ресурсів місцевих бюджетів. Запроваджено автоматичну систему, зараз казначейство працює як годинник», – зазначив Олександр Слобожан. Тобто, завдяки бюджетній децентралізації у муніципалітетів з’явилися серйозні кошти, і вони їх абсолютно спокійно, вільно, без будь якої вказівки із центру, без блокування, використовують на потреби громади.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ