Корупція та злочини в ТЦК. Чи можна встановити відеокамери і спостерігати за військкоматами

Юристи впевнені, що затриманих у Самбірському районному ТЦК чоловіків врятував від свавілля запис побиття, випадково зроблений на телефон. Технічна можливість встановлення відеореєстраторів за принципом їхньої роботи у відділках поліції є, але злочини можуть вчинятися “за рогом”.

Затримання і побиття жителя Харкова співробітниками Самбірського районного ТЦК у Львівській області, показало проблему закритості роботи українських військкоматів. Цивільний і військовий вступили в словесну перепалку, останній не знайшов інших аргументів, окрім як побити опонента ногами і пістолетом.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Фокус.

Окрім побоїв, чоловік у формі погрожував цивільному, що його “кинуть у багажник і закопають”. Держбюро розслідувань втрутилося в ситуацію і з’ясувало, що військкоми утримували потерпілого в приміщенні ТЦК з 12 вересня. Відео інциденту потрапило в соцмережі 19 вересня.

Харків’янин стверджував, що його утримували в ТЦК шосту добу поспіль. Правоохоронці додали, що його морили голодом, били та знущалися, вимагаючи проходження військово-лікарської комісії.

У підсумку суд постановив посадити під цілодобовий домашній арешт заступника начальника одного з відділів ТЦК у Самборі, а засідання щодо іншого фігуранта побиття триває.

“Українська спілка ветеранів АТО” після скандалу з військкоматами зробила акцент на ветеранському минулому підозрюваного: “боєць, який побив затриманого, нещодавно був на фронті, отримав контузію і не впорався з емоціями”.

Злочини в ТЦК: чи врятують цивільних відеокамери?
Фокус раніше спілкувався з адвокатами і з’ясував, що чоловіків у Самбірському районному ТЦК врятував від свавілля військкомів запис у телефоні. Якби відеозйомки інциденту не було, співробітників ТЦК взагалі не притягнули б до відповідальності. У приміщення ТЦК не пускають ані адвокатів, ані батьків призовників, зазначав адвокат у сфері військового законодавства Олег Леонтьєв.

Зі злочинами військкомів можна було боротися шляхом встановлення камер відеофіксації в приміщеннях ТЦК. Виникає низка запитань: хто займеться відстеженням десяток, якщо не сотень тисяч стрімів із ТЦК і як це узгодити з нормами про військову таємницю, зазначає Фокусу співзасновник ГО “Український Кібер Альянс” Андрій Баранович.

Мобілізаційні заходи віднесено до відомостей, що становлять державну таємницю.

“Технічні рішення не працюють самі по собі. Не можна контролювати те, чим ти не в змозі керувати повністю. Спочатку треба пояснити людям, як мають працювати військкомати і популяризувати гарячу лінію, де можна поскаржитися на порушення”, — сказав кіберексперт.

Відеокамери мають певний chilling effect (стримування або перешкоджання законному здійсненню природних і юридичних прав загрозою юридичних санкцій, — ред.), але набагато важливіше розслідувати й усувати наявні порушення, продовжив він.

“Злочини будуть відбуватися за рогом. Як це відбувається з камерами і звичайною злочинністю на вулицях”, — пояснив Баранович.

Встановлення реєстраторів у військкоматах можливе за принципом спостереження за роботою відділень поліції, каже Фокусу фахівець із кібербезпеки Кір Важницький.

“Відеореєстратори не транслюють того, що відбувається, за замовчуванням, але в разі розслідування ДБР отримує доступ до опломбованих реєстраторів. Якщо розглянути кейс у Самбірському ТЦК, я впевнений, що знайдеться приміщення, де камер не буде”, — підсумував експерт.

“Зустрілися на вулиці — передали гроші”: що робити з корупцією в ТЦК
Не так давно Україною прокотилася хвиля гучних корупційних скандалів за участю “діамантових” воєнкомів. У результаті президент Володимир Зеленський вирішив звільнити голів обласних ТЦК.

Незважаючи на це, днями правоохоронці викрили корупційну схему в одному з районних військкоматів Львівської області. Було затримано співробітницю за підозрою в отриманні хабара. Жінка обіцяла “вирішити питання” з мобілізацією.

Розміщення відеокамер у приміщеннях військкоматів не вирішить проблему з корупцією. Частково допоможе системна діджиталізація, упевнений перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної Ради України, нардеп Ярослав Юрчишин.

Важливою є електронна фіксація присутності і відсутності співробітників ТЦК на робочому місці та моніторинг стилю їхнього життя. Не менш важливо налагодити систему автоматичного переведення призовників з одного ТЦК в інший під час переїздів, розповів він у бесіді з Фокусом.

“Про факт встановлення камер дізнаються всі працівники. Незаконні дії всередині ТЦК фіксуватимуться. Це непогане рішення щодо підвищення культури взаємодії з мобілізованими. Що стосується антикорупційного контролю, хабарі будуть просто не на камери давати. Зустрілися на вулиці — передали гроші, або знайдуть посередників”, — зазначив політик.

Встановлення відеокамер у військкоматах може стати запобіжним заходом для випадків побиття призовників, на зразок ситуації в Самборі, додав Юрчишин.

“Системна діджиталізація здатна знизити корупційні ризики”, — підсумував він.

Фокус раніше писав, що статистика покарань воєнкомів за злочини залишається невідомою. Адвокати кажуть, що часто в таких справах підозрювані йдуть на мирову угоду з прокурорами і просять перевести їх на службу на фронті.

Нагадаємо, що до Єдиного державного реєстру призовників і військовозобов’язаних вносять інформацію з баз даних низки міністерств і відомств.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ