Ліквідовують найстарішу в Україні спеціалізовану бібліотеку

На початку червня обранці Львівщини вирішили ліквідувати обласну науково-медичну бібліотеку шляхом приєднання її до медичного коледжу післядипломної освіти. Простими словами: науковий заклад із майже столітньою історією, де зберігають унікальну медичну літературу, приєднали до закладу середньої освіти. Ініціатори цього рішення переконують, що на роботу бібліотеки реорганізація вплине позитивно, оскільки коледж є потужним закладом, який має можливість залучати інвестиції, зокрема міжнародні. Про це пише Леополіс.
Очільниця департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак запевнила, що завдяки коледжу буде суттєво посилено матеріально-технічну базу бібліотеки.
«У бібліотеці якраз немає керівника, тож ми таким чином зміцнимо і керівництво, і перспективи закладу. Приміщення залишається», – сказала Ірина Микичак.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Водночас директорка книгозбірні має іншу думку про майбутнє бібліотеки. Ярослава Лозинська сказала, що коледж не зобов’язаний фінансувати наукову бібліотеку, оскільки студентам не потрібна специфічна література. Вона наголосила, що жодного обговорення з адміністрацією бібліотеки чи хоча б додаткового інформування про ліквідацію не було. Про реорганізацію тимчасовий директор закладу дізналася на одній із нарад у департаменті. Їй пообіцяли, що рішення буде обговорено з колективом, однак уже через кілька тижнів його ухвалили на сесії обласної ради.
Серед аргументів департаменту, чому потрібно реорганізовувати бібліотеку, приєднуючи її до коледжу, є той факт, що коледж зможе залучати спонсорські кошти. Однак гроші меценатів у бібліотеку залучали і без допомоги навчального закладу. Ярослава Лозинська зазначила, що впродовж 4 років бібліотеці не виділяють жодних коштів на поповнення фондів, а з 2010 року гроші надходили рідко і суми були маленькими. Тож усі нові надходження, які були у книгозбірні впродовж останніх років, купували за спонсорські кошти.
Цінними в обласній бібліотеці є не лише нові сучасні видання, а й старі книжки. Історик, фахівець у галузі архівознавства та документознавства Іван Сварник зазначив, що стародруки, видання, яких в Україні збереглось дуже мало, бібліотека утримує в належному стані, оскільки в книгозбірні є унікальне обладнання, а температура та освітлення у приміщенні колишнього страхового товариства підходять для зберігання паперових носіїв.
Він також назвав рішення обласної ради необдуманим та нелогічним. Історик зазначив, що наукова бібліотека за замовчуванням призначена для використання науковцями, а не студентами.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ