Лісівники готуються до протестних дій

30 березня 2017 року відбулось засідання Президії ЦК Профспілки працівників лісового господарства України (у розширеному складі).
Відкриваючи зібрання, Голова Профспілки Степан Кривов’язий зазначив, що його проведення зумовлено численними зверненнями лісогосподарських підприємств південного регіону щодо критичного стану, в якому вони опинилися через відсутність бюджетного фінансування. Закінчується перший квартал, та незважаючи на те, що як Держлісагенство, так і Профспілка направили розрахунки в потребі бюджетних коштів до Мінагрополітики, питання у їх виділенні шляхом перерозподілу, в межах головного розпорядника, як передбачалось пунктом 18 «прикінцевих положень» «Закону України Про Державний бюджет України на 2017 рік», до цього часу так і не вирішене.
Через відсутність фінансування весняну посадку лісових культур підприємства півдня практично не здійснювали. На підприємствах майже не залишилось працівників, які повинні проводити догляди за лісовими культурами, профілактичні протипожежні заходи та охорону лісових масивів від пожеж, шкідників лісу і крадіїв лісу. Протягом 2016 року на підприємствах, зокрема півдня, спостерігалось масове звільнення висококваліфікованих фахівців підприємств, офіційна робота за режимом скороченого робочого часу та вимушені відпустки без збереження заробітної плати, така ж тенденція продовжується і в 2017 році. Заробітна плата працівникам виплачується тільки у випадку одержання підприємствами допомоги, від ресурсних підприємств та виплачувалась із значними затримками. За 2 місяці 2017 року середньомісячна заробітна плата по південних областях – від 2037 грн. до 3000 грн. Збільшилась заборгованість із виплати заробітної плати по цих підприємствах, яка склала за оперативними даними, – 7,5 млн.грн. Підприємства на межі банкрутства, проведення лісогосподарських заходів стало неможливим.
Заслухавши і обговоривши інформацію голови Профспілки працівників лісового господарства про стан бюджетного фінансування лісогосподарських заходів, різке загострення соціально-економічної ситуації в трудових колективах через відсутність бюджетного фінансування на здійснення лісогосподарських заходів, враховуючи значне зростання цін на товари та предмети першої необхідності і збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги, Президія ЦК Профспілки працівників лісового господарства України схвалила постанову «Про стан бюджетного фінансування лісогосподарських заходів, його вплив на соціально-економічну ситуацію в трудових колективах та подальші дії Профспілки в цих умовах», в якій зокрема зазначається:
Через зволікання Держлісагентства та Мінагрополітики з перерозподілом бюджетних коштів негайно повернутися до питання проведення протестних дій згідно чинного законодавства.
Затвердити Вимоги до Уряду та Міністра аграрної політики та продовольства України:
Негайно виконати п. 18 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» здійснивши в межах загального обсягу бюджетних призначень, визначених Міністерству аграрної політики та продовольства України на 2017 рік перерозподіл їх, збільшивши видатки за бюджетною програмою «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» (код 2805060), для здійснення лісогосподарських заходів, на суму 422,6 млн.грн.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ