Львівщина готується до блекауту

Львівщина та Львів готуються до блекауту. Львівський міський голова Андрій Садовий звернувся до містян, наголосивши, що всі мають бути готові до можливої відсутності світла у Львові тижнями. Здавалося б, Садовий «гонить», та, на жаль, джерела «Ратуші» в обласній військовій адміністрації повністю підтверджують слова мера Львова.

Про це пише газета “Ратуша”.

Міський голова Андрій Садовий у зверненні до львів’ян наголосив, що необхідно бути готовими до ситуації, коли місто може не мати електроенергії і кілька днів, і тижнів. Через це слід підготуватись і до можливих перебоїв з теплопостачанням. Також мер пояснив, чому під час відключень «Укренерго» не всі будинки залишаються без світла.

«Після останніх ракетних обстрілів, думаю, всі львів’яни краще розуміють, у яких умовах сьогодні перебувають мешканці Харкова, Запоріжжя, Миколаєва та більшості міст нашої країни. Освітлення немає тижнями, а опалення дуже часто є неможливим.

Нас обурює той факт, що під час відключень одні вулиці і десятки будинків без світла годинами, а в інших постійно є. Коли будували і планували Львів, ніхто не передбачав, що ми будемо мати планові чи позапланові відключення. Якщо на лінії, яка заживляє ваш будинок, розташована лікарня чи стратегічне підприємство, напевно, енергетики відключати світло не будуть. З іншої сторони відключення будуть. І тут нема ніякої справедливості, є реалії сьогоднішнього часу. Маємо готуватись до найгіршого сценарію – місто може тижнями бути без світла.

Тому хочу подякувати сьогодні всім мешканцям, які у своїх будинках облаштовують в укриттях пункти обігріву, металеві печі, дрова. Ми вже плавно доходимо до тисячі таких пунктів обігріву у Львові. Хочу подякувати всім львів’янам, які купують генератори. Ми компенсуємо 50% вартості генераторів. Але я б хотів, щоб ми трішки подивилися вперед», – сказав Андрій Садовий.

Мер також зазначив, що дуже важливо, аби медичні заклади мали альтернативне електропостачання, тобто були теж забезпечені генераторами. Також місто закуповує твердопаливні котли для міських лікарень на випадок неможливості централізованого опалення.

«Складний час перед нами, але я оптиміст. Переконаний, що цю роботу, яку зараз з вами зробимо, ми зробимо якісно, і ворог нехай біситься від злості, але ми переможемо!», – підсумував мер Львова.

Садовий у своїй традиційній манері переклав відповідальність на кожного, зазначивши, що кожен має подбати про свою безпеку та умови перебування в разі виникнення складної ситуації в місті. Телеграм-канал «Політичний треш» розкритикував заяву Садового, мовляв, він переймається лише медичною сферою, а все решта знову традиційно перекладає на плечі львів’ян.

«Він реально вже вдруге у своїх зверненнях говорить, що його зона відповідальності обмежується тільки медичними закладами Львова. Тобто у Львові ніхто не збирається роботи «пункти виживання», а саме «виживання» залежить від нас самих», – пише канал і додає: «Дякуємо, Андрію Івановичу. Ви найкращий бургомістр усіх часів та народів».

«Політичний треш» також цитує слова мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який закликає мешканців сусіднього обласного центру в разі можливості виїхати на села.

«Це мегаадекватні тези від мера Марцінківа. Відчуйте різницю. Ми теж у шоці, що хвалимо «свободівця», але це більше заслуга неадекватної поведінки Садового, ніж самого мера Івано-Франківська», – йдеться у повідомленні телеграм-каналу. Воно-то так, але насправді в нинішній ситуації це не тішить.

«Ратуша» поспілкувалась і з чиновниками обласної військової адміністрації, які висловили повну солідарність із словами мера Львова Садового. ОВА цей тиждень працює в посиленому чергуванні й готова до максимально негативного розвитку подій. На жаль, кажуть, один приліт – і весь комфорт, до якого ми так звикли, справді може стати дуже великим дефіцитом.

І, до слова, в ОВА «не на диктофон» підтверджують слова мера Івано-Франківська про те, що зі Львова, якщо є така можливість, справді на кілька тижнів краще виїхати десь у сільську місцевість, де вижити таки легше, ніж у багатоповерхівці без опалення, світла та газу.

До слова, якщо пророчий «приліт» таки станеться, школи автоматично йдуть на дистанційне навчання. У міському управлінні освіти уже про це заявили офіційно.

Сподіваємося, що найгіршого сценарію таки не буде. І ми обов’язково переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ