Львівська облрада звернуласm до Кабміну щодо монетизації пільг і субсидій на управління багатоквартирними будинками

Олексій Балицький: Львівська обласна рада звернулася до Кабміну щодо монетизації пільг і субсидій на управління багатоквартирними будинками.
Є неприпустимою ситуація, коли ОСББ фактично кредитують державу в частині її соціальних зобов’язань, а потім по кілька місяців чекають повернення живих коштів. Із відповідним зверненням з ініціативи депутата-свободівця Олексія Балицького депутати Львівської обласної ради 30 січня 2018 року звернулися до Кабінету Міністрів України.
«Ми, депутати Львівської обласної ради, на багато чисельні звернення керівників ОСББ занепокоєні ситуацією, яка склалася в наслідок набуття чинності зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 р. № 256. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку вже неодноразово зверталися до Уряду з питання несвоєчасного перерахування об’єднанням відшкодування за надані громадянам пільги та житлові субсидії. Ситуація, коли ОСББ фактично кредитують державу в частині її соціальних зобов’язань, а потім по кілька місяців чекають повернення живих коштів, є неприпустимою. Тим більше, що ОСББ об’єднують тих самих отримувачів пільг і субсидій.
На жаль, ситуація різко погіршилася із 1 січня 2018 року, коли набули чинності зміни до Постанови КМУ. Цими змінами Кабінет Міністрів України зобов’язав усіх «надавачів послуг», наголошуємо що ОСББ не є надавачами послуг, для отримання відшкодування за надані пільги і субсидії відкрити казначейські рахунки, ще й обмежив свободу витрачання цих коштів – лише оплатою за енергоносії, сплатою податків і виплатою заробітної плати. Виходить так, що держава спершу примусово «позичила» гроші, а тепер диктує умови, на яких вона їх поверне. І умови ці не влаштовують ні «надавачів послуг», ні ОСББ. А додаткові вимоги, які висунув Мінфін у своєму наказі від 04.01.2018 № 1, є просто не виконуваними.
За таких умов ОСББ міст України в цілому – більше не бачать економічного смислу та правових підстав і надалі враховувати надані державою пільги і субсидії в розрахунках зі співвласниками багатоквартирних будинків. Цією заявою ми не намагаємося натиснути на Уряд – просто констатуємо той факт, що «правила гри» на сьогоднішній день навпаки відлякують мешканців будинків від головного завдання уряду – створення ОСББ .
Виходячи з викладеного, ми депутати Львівської обласної ради вимагаємо:
1. Дати доручення Мінфіну, Мінрегіону, Мінсоцполітики забезпечити відшкодування ОСББ за надані у 2017 році громадянам пільги й субсидії на поточні рахунки об’єднань на умовах 2017 року, тобто на поточні рахунки об’єднань, без відкриття нових «спецрахунків» та без подання нових «реєстрів»;
2. Дати доручення Мінфіну, Мінрегіону, Мінсоцполітики підготувати пропозиції щодо необхідних змін у нормативно-правові акти і забезпечити негайне запровадження монетизації пільг і субсидій на управління багатоквартирним будинком;
3. Контрольним строком виконання доручення встановити 31 січня 2018 року, адже це крайня дата, коли ОСББ проводять нарахування за січень;
4. Донести до громадськості позицію Уряду з цього питання», – йдеться у зверненні.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ