Львівський бабак навіщував погоду

Поведінка тварин та природні прикмети говорять, що весна буде ранньою: прийде через шість тижнів – кінець березня. Такий прогноз 15 лютого на Стрітення Господнє отримали українці від львівського бабака.
Учора, 15 лютого 2018 року, традиційно всі охочі спостерігали за поведінкою бабака, яка за повір’я, має вказати на майбутню погоду. У Міському дитячому екологічно-натуралістичному центрі було не проштовхнутись, адже всі хотіли на власні очі побачити і почути пухнастого.
Директор закладу, в якому мешкають два бабака, Ігор Антохович розповів про особливості віщування.
«Перші два роки ми питали бабака про весну 2 лютого так само, як у Харкові та в Америці. Проте якось наші вихованці звернули увагу на те, що 2 лютого – це Стрітення Господнє за протестантським календарем. Україна в більшості православна, а згідно з нашим календарем Стрітення припадає саме на 15 лютого. Через це ми і перенесли святкування Дня бабака на сьогодні. Тим паче, чим ближче до весни робити прогноз, тим більш точний він буде.
Ми керуємось навиками наших предків, коли хочемо зробити прогноз погоди на весну. Найперша ознака – це свист тварини. Коли бабак на Стрітення вперше у році виходив з нори, то він ставав на задні лапи і свистів. Для того, щоб дізнатись про віщування тваринки не потрібно було бігати полем у пошуках пухнастого.
Господар просто виходив опівдні на край села і прислухався. Якщо чув свист, то весна прийде незабаром. Якщо нічого не чутно, то це означає, що бабак злякався своєї тіні і втік назад у нору. У такому випадку весна буде пізня та холодна.
Всі ознаки вказують на те, що весна буде ранньою. Вже за шість тижнів прийде. По-перше, із самого ранку бабаки почали висвистувати. Навіть, зараз в обід вони утворювали такі самі звуки. По-друге, вони дуже активні і їхнє хутро відповідної структури. Та й загалом багато інших прикмет вказують, що весна прийде незабаром», – розповів Ігор Антохович.
У зоо-центрі є два бабаки. На відмінну від харківського, львівські – дівчата. Одну з них діти назвали Марусею. Ігор Антохович додав, що прогнози від бабака можуть не збігатися. Він пов’язує це з тим, що територія України велика, тому, відповідно, різні температурні показники і різна реакція тварин.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ