Майже 44 тисячі українців захворіли на кір з початку року

Із початку року в Україні на кір захворіли 43 783 людини. Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Як зазначається, протягом 17-го тижня 2019 р. на кір захворіли 2 175 людей – 1 108 дорослих і 1 067 дітей.

Із 18 до 25 квітня найбільше нових випадків кору зареєстровано у Харківській обл. (311 хворих: 227 дорослих і 84 дитини), м. Київ (229 хворих: 111 дорослих і 118 дитей), Тернопільській (206: 73 дорослих і 133 дитини), Хмельницькій (191: 96 дорослих і 95 дітей), Київській (165: 84 дорослих і 81 дитина) областях.

З початку року (з 28 грудня 2018 р. до 25 квітня 2019 р.) на кір захворіло 43 783 людини — 20 359 дорослих і 23 424 дитини. Від ускладнень кору померло 16 людей. На звітному тижні від ускладнень кору померла 12-річна дитина, яка не могла бути щеплена через протипокази до вакцини. Захистити таких людей можливо лише колективним імунітетом. Загалом з початку спалаху на кір захворіло більше 100 тис. людей, 37 з яких померло.

Упродовж першого кварталу спецоперація для підвищення рівня вакцинації і подолання кору тривала у Львівський області. Як наголошують у Центрі громадського здоров’я МОЗ, в результаті 90% дітей регіону мають захист від кору і Львівщина не є лідером серед областей з найвищими показниками захворюваності на кір.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику – військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 18 квітня в Україні було 979 127 доз. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зауважте, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна ЛИШЕ у комунальних («державних») закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри.

Кір – надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень – пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ