Майже 90 % лісових пожеж виникають через недотримання правил безпеки

Спекотні літні дні сприяють відпочинку на природі. На жаль, люди забувають про правила поведінки в лісі. Пожежонебезпечна ситуація у лісових масивах погіршується також через високу температуру повітря і тривалі засухи.
Пожежа — стихійне лихо, що має катастрофічні наслідки для природи й людей.
Найчастіше лісова пожежа провокується людською недбалістю: не загашені багаття, кинуті недопалки, іскри вихлопів. Рідше вона починається в результаті удару блискавки в сухостійне дерево або внаслідок тривалого тертя дерев. Найбільш пожежонебезпечними ліси стають у період сухої та спекотної погоди.

Причини загорянь лісових масивів можуть бути найрізноманітнішими. Майже 90 % лісових пожеж виникають через недотримання правил пожежної безпеки поводження з вогнем в місцях праці та відпочинку.
Не розпалюйте багаття в лісі, якщо в цьому немає нагальної потреби.
Пам’ятайте: за жодних умов не можна розпалювати багаття у хвойних насадженнях, а також у пожежонебезпечну погоду.
Не можна залишати багаття без догляду, залишати місця відпочинку, не переконавшись у тому, що багаття загашено. Тримайте напоготові засіб пожежогасіння. Ретельно дотримуйтесь правил розведення багать.
Забороняється кидати непогашені сірники, недопалки (виробіть у себе звичку: не кидати використаний сірник, не зламавши його пальцями, тому що, непогашений сірник не можна зламати).
Небезпечною може бути і просякнута мастилом, бензином, гасом чи іншою пально-мастильною речовиною ганчірка. Пожежу може спричинити навіть заправляння паливного бака автомобіля, якщо в цей час працює двигун. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, зфокусувавши сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це досить часто призводить до самозагоряння лісових масивів.
Звертаємо увагу на те, що протягом пожежонебезпечного періоду Правила пожежної безпеки в лісах України забороняють розводити багаття у лісі. Порушників притягують до адміністративної відповідальності.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ