Математика є обов’язковою для випускників шкіл для отримання атестату

До 15 грудня виші навчальні заклади мають сформувати правила прийому для вступу та визначити, які предмети потрібні на ту чи інші спеціальності. Тоді ж молодь зможе зорієнтуватися, які предмети має здавати під час зовнішнього незалежного оцінювання наступного року. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Як розповіла керівник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк у ЗНО-2021 внесли зміни. Зокрема вони стосуються таких предметів як українська мова та література, а також математика.

Зокрема, вперше за увесь час українська мова винесена окремим предметом. Учасник ЗНО може обрати, що йому здавати: українську мову чи українську мову і літературу. Це різні предмети.

«Відповідь на запитання, що обирати, учень має шукати самостійно. До прикладу на спеціальність «архітектура і містобудування» потрібно результати з предмету «українська мова і література», а на спеціальність «будівництво і цивільна інженерія» – «українська мова». Зрозуміло, що українська мова і література є ширшим. Відтак, якщо учасник думає подавати документи на обидві спеціальності, то важливо розуміти, що в українській мові і літературі є також завдання з української мови»,- зазначила Лариса Середяк.

Освітяни очікують, що більшість абітурієнтів, все ж оберуть предмет «українська мова і література». Проте зазначають, якщо учень подається на технічні спеціальності і література там не вимагається, немає потреби її здавати.

Відтак, якщо учасник ЗНО-2021 обере українську мову, він писатиме предмет 150 хвилин. За нього отримає дві оцінки. Одну по 12-бальній шкалі для державної підсумкової атестації, другу – у 100-бальній для вступу до закладів вищої освіти.

Якщо обере українську мову і літературу отримає інший зошит, який буде виконувати 210 хвилин. За нього отримає три оцінки: 12-бальну з предмету українська мова для школи, 100 бальну з української мови для вишу та 100-бальну для вишу з української мови та літератури.

Внесли зміни й у предмет «математики». Зокрема, цього року вперше математика є обов’язковою для випускників шкіл для отримання атестату.

«Математика цього року буде у двох форматах. Рівень стандарту 150 хв – виконують всі для державної підсумкової атестації. Вперше в зошитах ЗНО будуть різні формули для допомоги випускникам. Це те про що діяти мріяли багато років. І другий зошит – профільний рівень, тривалість – 210 хвилин. Це є стандарт плюс відкриті завдання, задачі вирішення яких потребує додаткового часу. Тут також будуть формули», – розповіла Лариса Середяк.

Вона додає, що для вступу підходить лише профільний рівень предмету. Адже за стандарт учасник отримує 12 балів, а ця оцінка дозволить отримати лише атестат про закінчення школи.

Зазначимо, що реєстрація на ЗНО-2021 триватиме з 1 лютого до 5 березня 2021 року. Основна сесія запланована у період з 21 травня до 15 червня, додаткова з 29 червня до 16 липня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ